background branding

De Nederlandsche Bank verstrekt eerste vijf bedrijven een PSD2-vergunning

dnb-20190801.jpg

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vijf zogeheten PSD2-vergunningen verstrekt aan bedrijven die betaaldata willen gaan verwerken. Verder zijn er nog zeven andere officiële aanvragen ingediend die nog in behandeling zijn. Dat schrijft AMweb. 

PSD2 (Payment Services Directive) is een Europese betaalrichtlijn. Alleen als een klant uitdrukkelijk toestemming geeft, zijn banken verplicht bankgegevens te delen met andere dienstverleners. Wat betekent de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 voor jou? Bekijk onze eerdere uitzending hierover:

Wat betekent de betaalrichtlijn PSD2 voor jou? 

Sindsfebruari is het mogelijk om een PSD2-vergunning aan te vragen voor betaalinitiatie- of rekeninginformatiediensten

Betaaldata gebruiken voor nieuwe diensten

Met zo’n vergunning kunnen rekeninggegevens van consumenten die hun betaaldata willen delen gebruikt worden voor nieuwe diensten. Zo gaat bijvoorbeeld het softwarebedrijf Ockto een PSD2-traject startenom hypotheekadvies op werkelijke lasten een stap dichterbij te brengen.

App van Rabobank eerste bedrijf met vergunning

Beleggingsapp Peaks (van Rabobank) was het eerste bedrijf dat een PSD2-vergunning kreeg. Daarna volgden Cobase, een zakelijk multibankplatform van ING, en MediaMedics dat het betaalplatform achter Marktplaats heeft gebouwd. Deze week kregen ook fintechs MoneyMonk (boekhoudprogramma’s maken) en Invers (ontwikkelaar van een digitaal huishoudboekje) bij.

Bron: AMweb