De puddle jumper in plaats van zwembandjes: hoe veilig is het drijfvestje?

Puddle Jumper

Ouders trekken hun kinderen steeds vaker de populaire puddle jumper aan. Kinderen vinden ze vaak lekkerder zitten dan de klassieke zwembandjes en dragen ze dus liever. Maar is de puddle jumper ook even veilig als de ouderwetse zwembandjes? Radar zoekt het uit. 

Wat is een puddle jumper? 

Een puddle jumper is een drijfhulpmiddel waarbij het kind een band om de middel en om de beide armen draagt. Het vestje sluit op de rug van het kind, waardoor kinderen de puddle jumper niet zelf uit kunnen doen. 

Vaak zijn de puddle jumpers, net zoals zwembandjes, bedekt met vrolijke kleurtjes en schattige diertjes. De meeste verkopers van het drijfvestje geven aan dat hun drijfvest geschikt is voor kinderen die tussen de 15 en 30 kilo wegen. 

Hoe veilig is de puddle jumper? 

“De puddle jumper is een drijfhulpmiddel. Er gelden veiligheidseisen voor drijfhulpmiddelen,” legt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit. Deze autoriteit is in Nederland de toezichthouder op onder andere productveiligheid. 

“Deze eisen zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen. Een van de verplichtingen uit dit Warenwetbesluit is een onderzoek door een Notified Body, een aangewezen instantie. Deze instantie voert beoordelingen uit, om aan te tonen dat een product aan alle wettelijke eisen voldoet,” voegt de woordvoerder toe. 

Ook moeten fabrikanten waarvan het product aan de veiligheidseisen voldoet, een CE-keurmerk op hun product plaatsen. Als een puddle jumper dit keurmerk heeft, mag je er als consument dus van uit gaan dat het product aan de toepasselijke veiligheidseisen voldoet. 

Blijven opletten 

De woordvoerder van de NVWA waarschuwt wel: “Puddle jumpers zijn drijfhulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om kinderen te leren zwemmen, maar beschermen niet tegen verdrinking." De puddle jumper is namelijk geen reddings- of zwemvest. Datzelfde geldt ook voor de klassieke zwembandjes, de bandjes helpen ook niet tegen verdrinken, maar kunnen kinderen helpen met drijven. 

Ook de Nationale Raad Zwemveiligheid waarschuwt ouders. “Ook bij een drijfmiddel als de puddle jumper kun en mag je je kind niet aan zichzelf over laten. Buiten het feit dat een kind moet wennen aan het type drijfmiddel en het extra drijfvermogen, kan het kind voorover vallen in het water en amper meer overeind komen door het extra drijfvermogen,” zegt een woordvoerder. 

De Reddingsbrigade voegt hieraan toe dat zij ouders adviseren om in open water altijd binnen een armlengte van hun jonge kinderen te blijven. Ook wanneer zij een drijfhulpmiddel zoals zwembandjes of een puddle jumper dragen.