Je badkleding zo lang mogelijk goed houden, doe je zo!

190522 zwemkleding site.jpg

We kunnen weer massaal naar het strand en het zwembad om in onze badkleding van de zon te genieten en lekker te zwemmen. Dit is heerlijk, maar de badkleding die je draagt heeft het wat zwaarder te verduren dan jijzelf. Het zout van de zee, het chloor uit het zwembad, de zonnebrandcrème op jouw lichaam en al het zand op het strand tasten je badkleding namelijk erg aan.

Om te voorkomen dat jouw badkleding binnen de kortste keren is verprutst, geeft Radar je tips om de levensduur zo lang mogelijk te maken. 

Spoel je badkleding altijd uit met koud water

Of je nu in het chloor van het zwembad hebt gezwommen, of een dag in het zand bij de zee hebt gerold, aan het einde van de dag is er van alles in de stof van je badkleding getrokken. 
Zorg dus dat je al-tijd je badpak of zwembroek even uitspoelt met schoon, koud water uit de kraan. Zo ontdoe je de zwemkleding al van het ergste vuil, omdat je waarschijnlijk niet je zwemkleding iedere keer grondig gaat wassen nadat je het een keer hebt gedragen. 

Let er bovendien op dat je je badkleding niet te hard uitwringt na het afspoelen. Wanneer je hierin gaat knijpen en de stof erg verdraait, zal dit ervoor zorgen dat de vorm sneller uit je badpak, bikini of zwembroek gaat. 

Vermijd de wasmachine

Een keer in de zoveel tijd wil je je badkleding waarschijnlijk ook wat beter wassen dan slechts uitspoelen. Beter is echter om ook in dit geval de wasmachine en de droger te vermijden, omdat deze de kwaliteit van de zwemkleding snel verminderen. 

Maak in plaats daarvan een koud sopje met wasmiddel (het liefst voor fijne was) en dompel je badkleding hier een paar keer goed in onder. Hierbij is het goed om je badkleding binnenstebuiten te keren, in het bijzonder wanneer je kleding printjes bevat. 

Droog je zwemkleding liever niet in de zon

Ja, je ligt de hele dag in je zwemkleding te zonnen, maar deze zon is eigenlijk helemaal niet goed voor je badkleding. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de rek uit je bikini gaat en hoe eerder deze rek eruit is, hoe minder lang je badkleding meegaat. 

Heb je thuis je bikini even uitgespoeld? Hang deze dan het liefst in de schaduw of binnen te drogen, zodat het materiaal minder hard beschadigd. Nog beter is het om je badkleding liggend te laten drogen, mocht je daarvoor de ruimte en de tijd voor hebben. 

Smeer je in vóór je je zwemkleding aantrekt

Smeer jij je ook meestal pas in, nadat je je bikini aan hebt getrokken? Beter is om dit andersom te doen, om te voorkomen dat je allerlei klodders zonnebrandcrème op je zwemkleding morst. 

Probeer je het liefst een kwartiertje tot half uur van tevoren in te smeren, en hierna pas je bikini of zwembroek aan te trekken. Op die manier blijft jouw badkleding