background branding

Zo zorg je voor je kleren en verleng je hun levensduur

230921 Textielsoorten.jpg

Heb jij ook die ene outfit die je geweldig staat en waarin je je helemaal jezelf voelt? Hoe sneu is het als die favoriete kledingstukken al na enkele wasbeurten versleten zijn? Met deze tips gaan je kleren langer mee en hoef je niet meteen terug naar de winkelstraat voor een verzorgde uitstraling.

Je kleren langer dragen, is niet alleen goed voor je bankrekening en zelfzekere blik in de spiegel, maar ook – je voelt 'm komen – voor onze planeet. De mode-industrie heeft een enorme ecologische voetafdruk, die we als consument niet kunnen negeren. Van belastende productiemethodes en verzendingen, tot de behandeling van dieren en mensen, er is veel nodig om onze kledingsector op te schonen. 

Géén kleren meer kopen of dragen is natuurlijk lastig – zeker in de winter. Maar een goede routine aanhouden om je kleren te onderhouden en minder nieuwe kleren te kopen (waardeer de fantastische kledingstukken die je al hebt), is dan weer wel een van de beste dingen die je kunt doen om de impact van je kledingkast te verkleinen. En om zo lang mogelijk van je favoriete outfit te genieten.

De ultieme gids voor kledingonderhoud

1. Kijk naar het wasetiket 
Je wasmethode afstemmen op het materiaal van je kleding, is belangrijk om ze langer te laten meegaan. Sorteer je stukken volgens stofgroep, zodat je efficiënt wasjes kunt draaien. Katoen wordt bijvoorbeeld anders gewassen dan het meer delicate linnen. Het kledingetiket is je vriend om te bepalen wat het juiste wasmiddel, wascyclus en droogbehoefte is.

Kleding volgens stofsoort bundelen is echter vaak niet simpel. Veel kledingstukken bestaan uit verschillende en vaak uiteenlopende stofsoorten: plantaardig, dierlijk, synthetisch, biologisch en gemengd materiaal wordt vaak met elkaar gecombineerd. Maar daar komt verandering in: duurzame stofcombinaties en -soorten zoals biologisch katoen, lyocell en Piñatex breken langzaam door. Maak bij je volgende kledingaankoop een bewuste materiaalkeuze om jezelf en het milieu een handje te helpen.

Nog een tip voor je gaat wassen: sluit alle ritssluitingen. Open ritssluitingen kunnen andere kledingstukken beschadigen.

2. Kies de juiste wasmiddelen
Voor elke bundel van je wasgoed, kies je het beste wasproduct. Delicate stoffen houden bijvoorbeeld van vloeibare wasmiddelen en wolwas, terwijl katoen en duurzamere stoffen blij worden van poeders of zwaardere producten. Vaak gewassen en tweedehandse artikelen doen het beter in een fijnwasprogramma, eventueel in een fijnwaszakje.

Let wel: harde waspoeders, bleekmiddelen, sprays en andere chemicaliën zijn agressief en zeker niet de enige optie om je kleding te wassen. Kies voor zachtere en milieuvriendelijkere middelen met minder chemicaliën, of: maak zelf je wasproduct met geraspte zeep, soda en water. 

3. Was op een koud programma
De temperatuur van het water is ook belangrijk. Heet water zal eerder kleurstoffen afbreken en krimp veroorzaken. Door koud te wassen verleng je de levensduur van elk kledingstuk, én bespaar je geld (een warm programma vergt 75 procent meer energie dan wassen met koud water). Als je je zorgen maakt over het antibacteriële effect, kun je anderhalf kopje witte azijn aan je was toevoegen, of 20 tot 25 druppels essentiële olie.

4. Was minder vaak 
De efficiëntste tip moet wel deze zijn: was minder vaak. Hoe vaak en onnodig we kleding wassen, draagt er in hoge mate toe bij dat deze verslijt. Neem truien, jeans en onderkleding zoals bh's: deze kunnen een aantal keer gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden, door ze gewoon even te luchten. Ook geldt dat we in de winter over het algemeen minder zweten en dus minder vaak bepaalde kleren hoeven te wassen.

Denk dus na over je wasroutine en beoordeel kledingstukken voordat je ze meteen in de wasmand gooit. Zo bespaar je tijd, moeite en geld. Het maakt mensen echt niet uit als je twee keer hetzelfde draagt. Overweeg voor sommige stukken ook een handwasje in plaats van een intensief wasprogramma. 

5. Aan de lucht laten drogen
Door je kleren aan een droogrek te hangen in plaats van een droogtrommel te gooien, verleng je ook hun levensduur. Vergeet niet om delicate en gekleurde kleding binnenstebuiten op te hangen, zodat ze niet verbleken door de zon.

6. Herstel je kleren
Kledingstukken die je al lang draagt en alles wat je tweedehands hebt gekocht, hebben al heel wat meegemaakt en hebben soms wat extra aandacht nodig. Door hier en daar een gaatje stoppen kun je je kleding nog langer in je kleerkast houden.

Door je oude kledingstukken te repareren of bewerken, kun je ze op een creatieve manier een nieuw leven geven. Als stoppen of doe-het-zelfkleding niet je ding is, dan kun je vaak bij je plaatselijke stomerij terecht voor goedkope en snelle reparatiediensten, zoals zomen of patchen. 

7. Berg je kleding goed op
We kennen allemaal het gevoel als we de kledingkast openen en we mottengaten, schimmel door optrekkend vocht of winterkleding aantreffen die na een zomer in de opslagruimte niet meer aanstaat. Door je kleding goed te luchten, ruimte tussen hangers te creëren en lades niet tot de nok toe vol te stoppen, voorkom je slijtage van je kleding. Leg kleding van rekbare stof opgevouwen in de kast en hang snel kreukende kleren op. Zo houden ze langer een goede pasvorm.

Een andere tip is om een capsulegarderobe samen te stellen en aan het eind van elk seizoen de kledingstukken te bundelen (schoongemaakt natuurlijk) op een donkere, geschikte plaats. Je kunt ze ook in een vacuümzak stoppen om ruimte te besparen en ze afwisselen voor je zomercapsule of wintercapsule.

8. Behandel een vlek zo snel mogelijk
Als je kledingstuk besmeurd wordt, pak de vlek beter meteen aan. Gebruik warm water (behalve bij bloed: dan is koud water beter) en zeep of een vlekkenstift. Een rodewijnvlek verwijder je zo.

Snelle zorgtips per soort

Verschillende stoffen en kledijsoorten hebben specifieke zorg nodig. 

  • Synthetische vezels Wees je bewust van de microplastics in deze vezels en was ze minder vaak om vervellen tegen te gaan. (De microvezels die vrijkomen blijven in het water achter en vormen een groot vervuilingsprobleem. Er zijn zakjes om je synthetische stukken in te wassen, om dat te beperken.)  
  • Vezels op plantaardige basis Was natuurlijke vezels op een fijnwasprogramma met dezelfde kleuren. Gebruik een vloeibaar, plantaardig wasmiddel en eventueel een fijnwaszakje.  
  • Vezels op dierlijke basis Lees voor leer en andere dierlijke stoffen het wasetikel in detail, om zeker te zijn dat je elk kledingstuk op de juiste manier bewaart om schimmel en slijtage te voorkomen. Gebruik zo nodig een leerbeschermer of leerconditioner (test alles wat je gebruikt eerst op een klein stukje leer om te zien of het geschikt is).  
  • Breiwerk Was breiwerk met de hand in koud water (een emmer is ideaal). Droog het binnenstebuiten en met de hand platgestreken in de schaduw, nooit in de zon. Hang gebreide kleding ook nooit aan een kleerhanger om vervorming te voorkomen. Om motten af te schrikken kun je lavendel ophangen.  
  • Zwemkleding Was zwemkleding met zo weinig mogelijk wasmiddel en liefst met de hand – vermijd dus de wasmachine als je kunt. Vaak kun je zwemkleding in warm water uitspoelen en snel daarna buiten hangen (vooral bij zwemmen in zout water). Dit voorkomt dat het elastiek en de stretch van het materiaal slijten. Als je in chloor zwemt, gebruik dan een beetje vloeibaar wasmiddel om de zwemkleding van chemicaliën te ontdoen.  
  • Beha's Wissel elke dag van beha, maar gooi je gedragen beha niet meteen in de wasmand: hang hem ergens op om te luchten, en draag hem dan na een of twee dagen opnieuw. Zo krijgt hij ook zijn oorspronkelijke vorm terug. Draag je bh zo enkele dagen voordat je aan het wassen gaat. Was hem liefst met de hand! Je kunt het zelfs onder de douche doen.  
  • Schoenen Bewaar je schoenen op een goed geventileerde plaats en veeg ze met een vochtige doek af voordat je ze opbergt als er krassen op zijn gekomen. Ook voor schoenen geldt dat je ze beter niet twee dagen na elkaar draagt, maar een 'rustdag' geeft.

Bron: Good On You, Milieu Centraal