Wat is de juiste temperatuur voor je wasgoed?

wasmachine-temperatuur-05112020.jpg

Het is afhankelijk van wat je wast op welke stand je de machine moet zetten. Wat kun je beter koud wassen? En wat was je juist op hoge temperatuur?

Over het algemeen geldt: hoe warmer je wast, hoe meer bacteriën je doodt. Als je dus met hardnekkig vuil te maken hebt, is het verstandig om heet te wassen. Echter: te warm wassen kan slecht zijn voor je wasgoed, bijvoorbeeld doordat de kleuren vervagen of dat het krimpt. Ook is heet wassen duurder en schadelijker voor het milieu.

Koud wassen (tot 30 graden)

Je kunt kleding die niet erg vies is geworden prima koud wassen. Het gaat dan om kleding zonder vlekken en zonder stank. Ook bijvoorbeeld gordijnen en kussenslopen kun je koud wassen.

Fijne stoffen zoals wol of zijde, en lingerie, bescherm je het beste door koud te wassen. 

Normale was op 40 graden

Veertig graden is de meest gangbare temperatuur om je wasgoed schoon te krijgen. Op deze temperatuur krijg je vlekken en stank gemakkelijk uit de meeste kleding, zonder dat dit beschadigd raakt. 

Hygiënisch wassen op 60 graden

Je moet heet wassen als het belangrijk is om bacteriën in het wasgoed te doden. 'Dit gebeurt pas boven de 55 graden', zegt wasmachine-expert Hans Grootveld. 

Beddengoed, vieze vaatdoekjes, handdoeken en wasbare luiers zijn voorbeelden van dingen die je beter heet kunt wassen. Dit wordt ook geadviseerd bij kleding waar bloed of braaksel op terecht is gekomen.

Voor mensen met een lagere weerstand kan het ook verstandig zijn om de kleren zo heet te wassen dat er geen bacteriën achterblijven. 

Als je heet gaat wassen moet je wel goed de kleuren te scheiden, kleur kan namelijk afgeven als je heet wast. Ook kunnen je kleren door de hoge temperatuur gaan krimpen. 

Kijk op het label

Om zeker te weten op welke temperatuur je iets moet wassen, is een voor de hand liggende (maar hele logische) tip om op het label te kijken. Daar staat de maximale wastemperatuur op als het goed is. 

Wassen op lage temperatuur zorgt voor stank

Als je altijd op een lage temperatuur wast (lees: onder de 55 graden), kan je wasmachine gaan stinken. Wat je kunt doen tegen deze stank, lees je in onderstaand artikel van Radar. 

Mijn wasmachine stinkt, wat kan ik doen?