background branding

Wasverzachter gebruiken? Beter van niet

wasverzachter-21102020.jpg

Het is fijn als je was na gebruik van wasverzachter helemaal zacht is en lekker ruikt. Maar wasverzachter kan slecht zijn voor onder andere je kleren, gezondheid en droger.

'Wasverzachter is gewoon een soort vet en maakt je kleren niet daadwerkelijk zachter. Je kunt een vezel van een kledingstuk namelijk niet zachter maken', legt wasmachine-expert Hans Grootveld uit.

Kleding 'ademt' niet door vetlaag

Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. 

Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem. Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. 

Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen. Sportkleren zijn juist bedoeld om veel lucht door te laten, wasverzachter blokkeert dit. En handdoeken worden minder snel droog door de vetlaag. 

Slecht voor droger, wasmachine gaat ervan stinken

Heb je wasverzachter gebruikt? Gooi die kleren dan nooit in de droger. 'Een droger bepaalt aan de hand van de weerstand wanneer de was droog is. Door de vette wasverzachter gaat de weerstand omhoog, en kan de droger stoppen terwijl de was nog niet droog is', zegt Grootveld. Ook ontstaat er hierdoor een vette laag in de trommel. Dit is slecht voor het apparaat.

Ook kan wasverzachter (ondanks de lekkere geur) zorgen voor een stinkende wasmachine. Deze stank wordt namelijk veroorzaakt door ophopend vetluis, waar wasverzachter aan bijdraagt. Radar schreef ook een artikel over wat je kunt doen als je wasmachine stinkt.

Alternatief? Wasmiddel met een geurtje

Veel mensen gebruiken wasverzachter voor de lekkere geur. Volgens Grootveld is er een makkelijk alternatief: gebruik vloeibaar wasmiddel met een geurtje. 'Je zal even moeten wennen aan de andere geur, maar dan ruikt de was ook lekker.'