background branding

Komt duurder wasmiddel beter uit de test dan goedkoper wasmiddel?

Wasmiddel_13.05.2020.jpg

Het prijsverschil in wasmiddel kan erg oplopen. Waar het ene wasmiddel soms wel acht euro kost, kost het andere een euro. Is de functie van duurdere wasmiddelen per se beter dan die van goedkope? 
 

Radar spreekt met Joyce Donat van de Consumentenbond. In de afgelopen jaren heeft de bond testen gedaan waarin veel verschillende A-merken en huismerken zijn meegenomen. Welke kwamen het beste uit de test?

Op welke factoren zijn de wasmiddelen getest?

De wasmiddelen worden op verschillende vlakken getest: 

  • Hoe goed gaan moeilijke vlekken uit de kleding? Denk aan vlekken door tomatenpuree, chocolademelk, bloed, boter en zonnebrandcrème. De wasmachines draaien op veertig en op zestig graden.
  • In hoeverre wordt vergrauwing bij witte was tegengehouden?
  • Blijven er poederresten achter op de kleding?
  • Blijven de kleuren mooi?
  • Geven de kleuren van de kledingstukken af? Dus simpel gezegd: wordt alle was rood als je een rood shirt mee wast? 

Witte was

Poeder
In het laatste onderzoek kwam Ariel Original compact poeder als beste uit de test. Dit wasmiddel is wel duur, toen het wasmiddel getest werd, kostte het 7,75 euro. Dit wasmiddel haalde de vlekken het beste uit de kleding en de was bleef mooi wit. Wel bleef er een beetje poeder op de kleding achter. Dit waspoeder kreeg een testoordeel van 8.7 

Het huismerk van de Dirk en Dekamarkt, 1 de beste wit waspoeder, scoorde bijna net zo goed, maar is wel een stuk goedkoper, namelijk 3,30 euro in tijd van de test. Het huismerk kreeg een testoordeel van 8.5. 

Vloeibaar wasmiddel
Wat betreft de vloeibare witwasmiddelen kwamen twee huismerken het beste uit de test. Albert Heijn en UNA (van de Aldi) scoorde het best. UNA is ook erg geschikt voor gekleurde lichte was of witte was met gekleurde opdruk. Una wasmiddel wit vloeibaar heeft de beste balans tussen het wit houden van de was en het mooi houden van kleuren. 

Bonte was

Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding. Het wasmiddel is vrij duur: 3,30 euro in tijd van de test. Het huismerk van de Lidl, Formil Ultra Plus Color, is bestempeld als de beste koop. Dit middel deed het op alle vlakken goed en kost een derde van het Ariel-wasmiddel. 

Conclusie

De Consumentenbond test tot nu toe alleen hoe goed wasmiddelen hun werk doen. De bond kijkt nog niet naar de etiketten. Welke ingrediënten een wasmiddel beter maken is dus nog niet te zeggen. Dit is sowieso erg lastig, omdat op het etiket niet staat hoeveel er van ieder ingrediënt is toegevoegd.

In de meest recente 'witwastest' waren zeven wasmiddelen in de top tien een huismerk. Een huismerk hoeft dus niet per se slechter te zijn dan een A-merk.