De sluipende risico’s voor slipperdragers

Slippers

Het zomerse weer is begonnen en dat betekent dat we onze warme schoenen vaak verruilen voor een setje coole slippers. Lekker luchtig, makkelijk aan en uit, en ideaal voor in de tuin, op het strand of de camping. Maar hoe prettig zijn slippers nog voor je voeten als je er wekenlang op rondstruint?

Klauwbeweging met de tenen

Slippers – vooral de platte teenslippers – hebben vaak een dunne, soepele zool en geen hiel- of voetboogondersteuning. Daardoor moeten je tenen zich constant aanspannen om de slipper op z’n plek te houden. “Je krijgt dan een soort klauwbeweging met de tenen, die onnatuurlijk is en op termijn tot klachten kan leiden”, zegt Henk Bronts, docent podotherapie aan Fontys Hogeschool.

Ook ontbreekt vaak de ondersteuning van de voetboog, waardoor spieren en pezen harder moeten werken. Dat verhoogt het risico op overbelasting. “Vooral in de hiel en de bal van de voet kunnen daardoor pijnklachten ontstaan.”.

Typische klachten door overmatig slippergebruik

Naast pijn in de voetboog en hiel komen ook blaren tussen de tenen, eeltvorming en hielkloven regelmatig voor. “Bij de bekende teenslipper – die met een bandje tussen de grote en tweede teen – zien we vaak blaren tussen die tenen”, zegt Bronts. “En omdat mensen geneigd zijn een beetje naast hun slipper te lopen, ontstaat er vaak eelt of kloven aan de hiel. Daarnaast ontstaat op termijn ook vaak vermoeidheid in de voeten, of klachten die hoger in het lichaam voelbaar worden.”

Voor sommige voeten zijn slippers extra ongeschikt

Laten we de slipper nu niet meteen bombarderen tot een levensgroot voetengevaar. Niet iedereen krijgt direct klachten van het dragen ervan. Maar er zijn wel mensen die meer risico lopen dan anderen – bijvoorbeeld mensen met plat- of holvoeten. “Die voettypes zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van problemen als de slipper geen ondersteuning biedt”, legt Bronts uit.

Ook mensen met zogenoemde ‘risicovoeten’ moeten extra opletten. Denk aan diabetespatiënten, of mensen met andere chronische aandoeningen of gebruikers van bepaalde medicatie, waardoor de kans op wondjes of huidproblemen groter is. Voor hen zijn slippers vaak geen verstandige keuze – en zeker niet bij langdurig gebruik.

Klachten beperken zich niet tot je voeten

Ook op andere plekken in je lijf kunnen slippers ongemerkt problemen veroorzaken. Bij mensen met knie-, heup- of rugklachten kan het dragen ervan bestaande klachten verergeren. Bronts: “Zeker als de voet eigenlijk extra steun nodig heeft. Dan zie je dat andere gewrichten – zoals knieën of onderrug – worden belast omdat het lichaam die steun probeert te compenseren”.

En hoe zit het met kinderen?

Voor kinderen in de groei is af en toe slippers dragen geen probleem, maar bij langdurig gebruik zijn er volgens Bronts wel degelijk risico’s. De voetenexpert wijst op het verschil tussen slippers en blote voeten. “Als een kind op blote voeten loopt, worden de voetspieren juist uitgedaagd en versterkt. Maar ook hier speelt het eerdergenoemde ‘teenklauwen’ om de slipper vast te houden”. 

Als dat klauwgedrag lang aanhoudt, kan het leiden tot een blijvende klauwstand van de tenen – met op latere leeftijd eeltvorming, drukplekken of andere ongemakken tot gevolg. Binnen of in een veilige omgeving op blote voeten lopen is dus vaak een beter idee dan constant op slippers.

En hoe zit het met Birkenstocks?

Birkenstocks worden vaak genoemd als een gezond alternatief. Ze hebben meestal een voorgevormd voetbed en een hielbandje, dus ze zouden meer ondersteuning bieden dan de gemiddelde teenslipper. Toch is podotherapeut Mortelmans op RondomPodotherapeuten.nl er kritisch over: “Als ik een gewone slipper een score van 0 op 10 zou geven, zou ik Birkenstocks nog steeds maar een 2 op 10 geven. Hoewel ze steviger zijn en een voorgevormd voetbed hebben, zijn ze lang niet voor iedereen geschikt.” 

Volgens Mortelmans biedt het voetbed bij driekwart van de dragers niet de juiste ondersteuning. “De bolling halverwege het voetbed, bedoeld voor de voetboog, is bij veel mensen simpelweg te laag om echt effect te hebben.”

Als je na dit artikel toch nog in de markt bent voor een setje slippers, dan is het verstandig om in elk geval te kiezen voor een goed model.

  • Een zool met een voetbed geeft je voeten betere steun. Die zool mag best wat body hebben: kun je de slipper makkelijk dubbelvouwen, dan is hij waarschijnlijk te slap om je voet voldoende te ondersteunen.
  • Let op de vorm: de slipper moet bij jouw voet passen – loop er even op om te checken of je tenen netjes binnen de randen blijven.
  • Een goed bandje over je wreef is belangrijk – liefst eentje die je strakker of losser kunt maken.