De ziekte van Lyme rukt op in Nederland

Er leeft in Nederland een piepklein beestje dat onverstelbaar veel schade kan aanrichten. De teek. Deze parasiet is tegenwoordig vaak besmet met de zogehete borrelia bacterie. De bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Steeds meer mensen die gebeten zijn door een teek melden zich bij de huisarts omdat ze zieker en zieker worden. Maar omdat er nog maar weinig bekend is over de ziekte van Lyme, worden patiënten van het kastje naar de muur gestuurd. Met alle gevolgen van dien.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een teek. Een teek ziet er op het eerste gezicht uit als een klein zwart stipje. Van dichtbij lijkt het op een spinnetje. De teek maakt een levenscyclus mee van drie stadia’s: larve, nimf en dan wordt het een teek. Tijdens deze cyclus heeft de teek bloed nodig om verder te groeien. Deze bloedmaaltijden halen ze bij muizen, mensen, of andere gediertes. Tijdens deze bloedmaaltijden kan de teek besmet raken met de zogeheten borrelia bacterie. 1 op de 4 teken is besmet met de borrelia bacterie. Symptomen

Veel mensen voelen het niet als ze worden gebeten door een teek. Als de teek bijt, spuit hij ook een verdovingsmiddel in, waardoor u de teek niet voelt bijten. Een van de symptomen kan Ertyhema Migrans zijn. Dit is een rode ring die ontstaat na een tekenbeet. Dit komt niet bij iedereen voor. Slechts 50% van de mensen die gebeten wordt door een teek krijgt een rode ring op de plaats waar de teek gebeten heeft.

Andere symptomen zijn: griepverschijnselen, vermoeidheid, gewrichtsklachten of zenuwaandoeningen.MediciVeel artsen herkennen de symptomen van de ziekte van Lyme niet, omdat de klachten divers zijn en kunnen duiden op andere aandoeningen. Dit heeft grote gevolgen voor de patiënten die de ziekte van Lyme daadwerkelijk hebben opgelopen. Zij worden niet behandeld met de juiste medicatie en de klachten worden alleen maar heftiger.TestenOm erachter te komen of iemand de ziekte van Lyme heeft, wordt in Nederland gebruikt gemaakt van twee testen: de Elisa-test en de Western Blot-test. De Western Blot-test wordt alleen gedaan als de Elisa test een positief resultaat geeft. Er zijn ongeveer twintig verschillende commerciële Elisa test-kits beschikbaar, van een twintigtal verschillende fabrikanten. Er worden geen eisen gesteld aan deze test. De fabrikanten kunnen hierdoor een test maken zoals ze zelf willen. Een Elisa test in Groningen kan dus een andere uitslag geven dan een Elisa test in Amsterdam. Als gevolg dat de Elisa test een betrouwbaarheid heeft van 30 a 60%. Daardoor worden veen Lyme-patiënten niet als zondanig gediagnosticeerd.

In Nederland wordt er met de testen gezocht op anti-lichamen. Maar niet elke patiënt maakt anti-lichamen aan. Het kan zijn dat de patiënt negatief getest wordt met Elisa-test, maar de patiënt kan dan wel degelijk de ziekte van Lyme hebben. In Duitsland is men verder met de testen. Daar gaan de testen op zoek naar de bacterie zelf. Het zelfde gebeurt in het laboratorium van Pro Health in Weert. Deze testen zoeken specifiek naar de borrelia bacterie en zijn hierdoor betrouwbaarder. GevolgenDe gevolgen kunnen dramatisch zijn. Bij veel patiënten duurt het jaren voordat de ziekte van Lyme is vastgesteld. Omdat veel artsen de symptomen niet herkennen en zich vastklampen aan de testen, die niet betrouwbaar zijn. En ook de antibioticakuur is voor sommige patiënten niet voldoende. Deze patiënten ontwikkelen chronische lyme en zijn niet meer te helpen in Nederland. Deze patiënten wijken vaak uit naar het buitenland omdat ze daar een langere antibioticakuur krijgen, veel patiënten voelen zich na deze kuur beter. Er zijn ook patiënten waarbij de antibiotica niet meer helpen. De toestand van deze patiënten verslechtert. Dat kan variëren van veel pijn, tot bijna niets meer zelfstandig kunnen doen. Met soms de dood als gevolg.BehandelingAls de ziekte tijdig herkend wordt, kan de patiënt behandeld worden met antibiotica. In de CBO-richtlijnen, dit zijn richtlijnen waar medici zich aan moeten houden, staat dat met twee tot vier weken antibiotica de borrelia bacterie kan vernietigen. Maar het komt voor dat patiënten na de antibioticakuur nog niet van hun klachten af zijn. Volgens veel artsen moeten de klachten weg zijn met als gevolg dat deze patiënten niet verder behandeld worden.

De CBO-richtlijn wordt op dit moment herzien. De verwachting is dat in het najaar van 2011 er een nieuwe richtlijn is.BurgerinitiatiefDe Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten heeft een burgerinitiatief opgesteld. De vereniging heeft 71.5000 handtekeningen verzameld. De acht petitiepunten die opgesteld zijn gaan over een meld- of informatieplicht, de opleiding van artsen, ontwikkeling van testen, academisch Lyme-expertisecentrum, chronische Lyme, co-infecties, voorlichting en een vaccin.

De commissie verzoekschrift en burgerinitiatief heeft het burgerinitiatief inmiddels goed gekeurd. Het gaat nu naar het ministerie van Volksgezondheid. Mochten ook zij het burgerinitiatief goedkeuren, dan moet de tweede kamer er verplicht iets mee gaan doen.