Ziekte van Lyme
De testen om Lyme vast te stellen, zijn niet geheel betrouwbaar. Er zijn ongeveer twintig verschillende commerciële test-kits beschikbaar. Er worden geen eisen gesteld aan deze test. Dit houdt in dat de fabrikanten hun eigen testen kunnen maken en ontwikkelen. Als gevolg dat een patiënt in Groningen en andere uitslag kan hebben als in Amsterdam.
Als de ziekte tijdig herkend wordt kan de patient behandeld worden met antibiotica. In de CBO-richtlijnen, dit zijn richtlijnen waar medici zich aan moeten houden, staat dat met twee tot vier weken antibiotica de borrelia bacterie kan vernietigen. Maar dat is niet altijd het geval.
De gevolgen kunnen dramatisch zijn. Bij veel patiënten duurt het jaren voordat de ziekte van Lyme is vastgesteld. Omdat veel artsen de symptomen niet herkennen en zich vastklampen aan de testen, die niet betrouwbaar zijn.
De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten heeft een burgerinitiatief opgesteld en heeft 71.500 handtekeningen verzameld. De commissie verzoekschrift en burgerinitiatief heeft het burgerinitiatief inmiddels goed gekeurd. Het gaat nu naar het ministerie van Volksgezondheid. Mochten ook zij het burgerinitiatief goedkeuren, dan moet de tweede kamer er verplicht iets mee gaan doen.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
418De ziekte van Lyme is in Nederland aan een opmars bezig. Steeds meer mensen die gebeten zijn door een teek melden zich bij de huisarts, omdat ze na de beet zieker en zieker worden. Vervolgens worden ze vaak van het kastje naar de muur gestuurd. En de testen die u kunt doen om te kijken of u deze ziekte heeft, geven nauwelijks een betrouwbaar resultaat. Sterker nog, u kunt net zo goed een muntje opgooien. Hoe kan dit en waar kunt u wel een betrouwbare test laten doen? Maandag 18 oktober in Radar, 20.30 uur op Nederland 1
Sinds 2001 een tekenbeet. Allerlei specialisten afgeweest, testen op lyme gehad. Nooit aangetoond. Duidelijke kring deed er niet toe, mijn verhaal en klachten ook niet. In 2006 op aanraden van een betrokken specialist naar Duitsland. Direct positief getest op lyme. Nu al 4 jaar behandeld door Duitse Neuroloog. Van antibioticainfusen tot lange kuren antibioticapillen. Helaas nog niet beter. Veel te laat behandeld.
@@@ Ik heb twee keer een beet gehad ter hoogte van mijn linker enkel. Beide beten groeiden (gelukkig) uit tot een duidelijke rode kring. Na constatering heb ik onmiddellijk de huisarts geraadpleegd en een anti-biotica kuur van 7 dagen gekregen. Na de eerste kuur was er enkele dagen later opnieuw sprake van kringvorming, dus heb ik een nieuwe kuur van 7 dagen aangevraagd. Na de tweede kuur was het probleem wél opgelost. Wat ik ook wil meegeven is: als je in de "natuur" gaat wandelen of fietsen, dan moet je dat nooit doen zonder goed afgeschermde benen en armen (dus draag een lange broek en hoge sokken en een shirt met mouwen). Na de wandeling en/of fietstocht kun je het beste een douche nemen en inspecteren of je geen teken hebt opgelopen. Zo'n inspectie moet je wel enkele dagen herhalen, want het komt steeds vaker voor, dat er na 'n beet géén kringvorming is. Raadpleeg bij twijfel of vage klachten altijd een deskundige huisarts en vergeet bij hem niet te vermelden dat je in het verleden teken hebt verwijderd. Maxiem. Note: voor meer informatie kun je kontakt opnemen met 1) de Stichting Saag, en 2) de Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten Aanvulling: Uiteraard is er ook veel informatie te vinden op internet: 1) de Stichting Saag http://www.saag.nl/nederland/teken.htm 2) de Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten http://www.lymevereniging.nl/main.php?id=153