De zomertijd gaat in: met deze tips verminder je de kans op slaapgebrek

klol83672763_l_normal_none.jpg

In de nacht van 30 op 31 maart 2024 gaat de klok een uur vooruit. Oftewel, een uur minder slaap. Het lichaam kan hier heel slecht op reageren, zo is gebleken uit onderzoek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je lichaam aan de zomertijd te laten wennen. Radar zet vier tips voor je op een rijtje.

Waarom beïnvloed zomertijd je slaap en gezondheid?

Veel mensen vinden het ingaan van de zomertijd geen pretje. Minder slapen klinkt immers niemand als muziek in de oren. Naast dat korter slapen niet aanlokkelijk klinkt, is het ingaan van de zomertijd ook nog eens slecht voor de gezondheid. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het RIVM uit 2019. Mensen blijken korter en slechter te slapen na de invoering van zomertijd en dat heeft soms ernstige gezondheidseffecten. 

Zo komen er volgens het onderzoek ‘meer hartinfarcten voor direct na de wisseling naar zomertijd.’ Dit heeft allemaal te maken met een verstoring in ons bioritme, het moment waarop we ‘s ochtends wakker en ‘s avonds slaperig worden. Slaapexperts schrijven op de website slapen.info zelfs over een ‘mini-jetlag’ wanneer de zomertijd in gaat.

Verander je bedtijd niet

Ondanks de kritiek op de zomertijd, gaat zaterdag 30 op zondag 31 maart de klok dus traditioneel een uur naar voren. In de week voorafgaand aan de overgang, had je al gestaag je slaapritme kunnen aanpassen. Heb je dat nu nog niet gedaan? Dan kun je volgens slaapcoach Aline Kruit, die meewerkte aan het eerder genoemde artikel van slapen.info, het beste snel aan de slag gaan.

Dit kun je doen: houd de tijd aan die je in de wintertijd normaal gesproken naar bed gaat. Ga je normaal om 22.00 uur naar bed, doe dat dan in de zomertijd ook. Ook al voelt het dan als 21.00 uur. Kruit vertelt aan Radar dat je dan ‘misschien even wakker ligt’. “Toch adviseer ik om dat te doen, ook al heb je dan iets langer nodig om in slaap te vallen. Gestaag afbouwen heeft dan weinig zin meer, want dan mis je gegarandeerd slaap.”

Hou de wekker op dezelfde tijd

Waar je je bedtijd het best geleidelijk kunt aanpassen, kun je in de ochtend juist het beste streng zijn voor jezelf. Weersta de verleiding om uit te slapen. De wekker een uur later zetten, lijkt een goed idee om op korte termijn meer te slapen, maar dat is het niet.  Het probleemn is dat je slaapritme hierdoor als geheel verandert.

Je lichaam went namelijk aan een uur later opstaan dan normaal, waardoor eerder naar bed gaan moeilijker wordt. Wanneer je maandag dan extra vroeg uit bed moet voor je werk (07:00 uur voelt dan nog steeds als 06:00 uur), kost dat extra moeite.

Zet je schermen uit

Een volgende belangrijke tip is om licht- en geluidsprikkels te vermijden voordat je naar bed gaat. Begin daar in de eerste dagen van de zomertijd vroeger mee dan je gewend bent, zodat je eerder moe wordt. Suggestie: pak in die extra uurtjes zonder scherm en zonder slaap een goed boek waar je al een tijd niet aan toe komt. Misschien vormt het wel de basis van een nieuwe gewoonte.

Verlaat je maaltijden niet

Tot slot: eet op de uren die je gewend bent. Ga niet plots een uur later eten omdat je nog geen trek hebt. Dan krijg je namelijk later op de avond een energieboost, waardoor je vroeg in slaap vallen op je dan nog iets te volle buik kunt schrijven.

Bronnen: RIVM, slapen.info,