Slapen met sokken aan: ongezond of juist niet?

Slapen_sokken_aan_goed_of_niet.jpg

De een doet speciaal schone sokken aan voor tijdens het slapen en de ander kan alleen slapen zonder. Over het slapen met of zonder sokken zijn de sentimenten verdeeld. Maar is een van de twee ‘gezonder’?

Radar zet de feiten op een rij.

Is slapen met sokken slecht voor je?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: slapen met sokken is niet slecht voor je. Sterker nog, in gesprek met NU.nl geeft Linda Ehrenhard, bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, aan dat het tegengestelde het geval kan zijn. 

Zo is er een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die met sokken naar bed gaan, sneller in slaap vallen. Ehrenhard geeft aan dat door het dragen van sokken de bloedvaten verwijden en er daardoor een signaal naar de hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. 

Belangrijk wat voor sokken je gebruikt

Wel is het zo dat te strakke sokken stuwing kunnen veroorzaken. Zo wordt het afgeraden om met bijvoorbeeld compressiekousen te gaan slapen. Naar bed gaan met te kleine sokken is dan weer een slecht idee omdat deze zullen knellen. 

Maar wat zijn dan wel goede sokken? Er wordt geadviseerd te investeren in echte bedsokken. Belangrijk daarbij is dat de boord van de sok zacht is, omdat dit goed is voor de doorbloeding.

Ook is het belangrijk sokken te nemen die vocht doorlaten. Als de vocht namelijk niet weg kan trekken, heb je kans dat je voeten vochtig worden en juist afkoelen. Ook kan het zijn dat als je wondjes hebt, deze door het vocht nat worden en verweken. 

Ik slaap niet graag met sokken, wat nu?

Als je het niet comfortabel vindt om met sokken te slapen, maar je hebt wel last van koude voeten, wat doe je dan?

Tegenwoordig zijn er dekbedden te koop waar je een extra deel op het voetengedeelte kunt klikken, waardoor je voeten meer warmte krijgen. Ook een wollen onderdeken of flanellen onderlaken kunnen helpen een warmer gevoel te krijgen.

Bron: NU.nl