Debat Implant Files: artsen moeten ook incidenten melden aan inspectie

Ook zorgverleners moeten incidenten met medische implantaten verplicht melden aan de inspectie. Dat zegt minister Bruins voor Medische Zorg in een debat over de Implant Files, een internationaal onderzoek op initiatief van Radar en dagblad Trouw naar implantaten. Voorheen waren alleen fabrikanten verplicht die incidenten te melden. Calamiteiten moesten al door zowel fabrikant als zorgverlener gemeld worden. Volgens de minister is er (desnoods) een wetswijziging nodig om de meldplicht te kunnen invoeren.

Uit een onderzoek van Radar en Trouw in november bleek dat er bij zorgverleners onduidelijkheid bestaat over het melden van incidenten en calamiteiten.

Verschil calamiteit en incident

Een calamiteit is een niet beoogde of onverwachte gebeurtenis die tot de dood van een patient heeft geleid of voor ernstige schadelijke gevolgen heeft gezorgd. Zo'n geval moet altijd worden gemeld.

Een incident is een fout of onbedoelde gebeurtenis die zich voordoet tijdens de zorgverlening. De patiënt houdt hier geen blijvend letsel aan over. Een dergelijke zaak hoeft niet altijd gemeld te worden door artsen en ziekenhuizen.

57% van de ziekenhuizen zegt in het onderzoek dat het duidelijk is wat een calamiteit is. Voor 13% is het begrip niet duidelijk en 30% vindt het niet altijd duidelijk. Bij incidenten vindt 65% de omschrijving daarvan duidelijk. Voor 13% is de term niet duidelijk en voor 22% is het niet altijd duidelijk wat er met een incident bedoeld wordt.

Samen beslissen over implantaat

De minister kwam in de Tweede Kamer met nog twee maatregelen. De patiënt en de arts moeten samen beslissen of een implantaat een goede oplossing is voor de patiënt. Heb jij binnenkort een gesprek met jouw arts over implantaten? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met deze checklist.

En tot slot zei de minister dat hij met een campagne ervoor gaat zorgen dat het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten meer bekendheid krijgt.

In de Tweede Kamer werd donderdag 21 maart gedebatteerd over implantaten, naar aanleiding van het internationale onderzoek 'Implant Files'. De Implant Files is een initiatief van Radar en Trouw. Meer dan 250 journalisten uit 36 landen werkten mee aan het project.

Lees meer over de Implant Files

Morgen, 26 maart, wordt er gestemd over ingediende moties van de Kamerleden. In Amerika wordt er bij de Food and Drug Administration (FDA) vandaag (25 maart) en morgen (26 maart)  overlegd over borstimplantaten en chirurgische matjes. Je kunt die tweedaagse conferentie van de FDA via deze link volgen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws omtrent de Implant Files

Heb je de Radarapp? Volg het onderwerp 'Implant Files', dan krijg je een melding als er nieuws is.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Ook zorgverleners moeten incidenten met medische implantaten verplicht melden aan de inspectie. Dat zegt minister Bruins voor Medische Zorg in een debat over de Implant Files, een internationaal onderzoek op initiatief van Radar en dagblad Trouw naar implantaten. Voorheen waren alleen fabrikanten verplicht die incidenten te melden. Calamiteiten moesten al door zowel fabrikant als zorgverlener gemeld worden. Volgens de minister is er (desnoods) een wetswijziging nodig om de meldplicht te kunnen invoeren. Meer over dit debat en de uitkomsten ervan maandag 25 maart 2019 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS bij NPO 1

  • Door roberto.van-dam

Zou Radar kunnen beginnen met een onderscheid te maken tussen de verschillende implantaten? In de uitzending springt men van heupprothesen, naar metaal-metaalprothesen, naar nervus vagus stimulatoren, naar hernia-matjes naar borstimplantaten . Het zijn allemaal heel verschillende systemen met ieder hun eigen staat van dienst en mogelijke complicaties. Het is voor de gemiddelde patient alleen maar extra verwarrend , terwijl die juist gebaat is bij duidelijkheid