background branding

Deeleconomie: leuk idee maar weinig gebruik van online deelplatformen

deeleconomie-26042019.jpg

De meeste Testpanelleden geven aan dat ze niet delen met buurtgenoten maar het wel een sympathiek idee vinden. De mensen die wel delen, bijvoorbeeld grasmaaiers of auto's, doen dat vooral met mensen die ze kennen. Slechts zes procent van de respondenten zegt weleens een online deelplatform te gebruiken.

Bijna iedereen heeft wel spullen in huis die ze nauwelijks gebruiken. Daarom zijn er steeds meer initiatieven om te delen in plaats van te hebben. Op deze manier bespaar je grondstoffen, geld en ruimte.

Voor alles wat we kopen zijn namelijk grondstoffen en energie nodig. Hierdoor stijgt de vraag naar deze grondstoffen terwijl de hoeveelheid ervan afneemt. Er zijn steeds meer initiatieven om de deeleconomie te stimuleren. Want waarom wil je iets hebben als je het ook kan lenen?

'Sympathiek idee'

42 procent van de pollrespondenten deelt niet, maar vindt het wel een sympathiek idee. 32 procent geeft aan het helemaal niets te vinden en 21 procent deelt alleen met bekenden en niet via sites. Vier procent gebruikt weleens deelwebsites en twee procent doet bijna niet anders.   

Steeds meer deelauto's in Nederland

Dezelfde vraag stelden we twee jaar geleden ook aan de Testpanelleden, toen was tachtig procent van de 445 respondenten positief over het delen van spullen en diensten. Vijf procent gaf aan spullen te ruilen via deelwebsites.

Online deelplatformen

Uit het testpanelonderzoek blijkt dus dat mensen vooral spullen delen met mensen die ze kennen. Tegenwoordig zijn er ook veel online platformen die je kunt gebruiken als je iets wil delen of lenen. Radar zet er een paar voor je op een rij.

Peerby
Peerby wil mensen met elkaar in contact brengen door spullen te delen om zo een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur. Tegen een vergoeding kun je op Peerby van alles lenen van buurtbewoners. Van hogedrukreinigers, aanhangwagens, tenten en statafels tot boormachines.

LENA library
Zoek je een nette jurk voor een speciaal feest en heb je geen zin om iets nieuws te kopen? Bij LENA library kun je vrouwenkleding lenen. Je kunt een abonnement afsluiten of eenmalig iets lenen voor een week. Daarnaast kun je er ook vaak voor kiezen om kleding te kopen als een kledingstuk bevalt. Als je iets leent kun je het ophalen in de winkel in Amsterdam, bij een ophaalpunt of laten versturen tegen verzendkosten. In het geval van onherstelbare schade aan een kledingstuk moet je de helft van de aankoopprijs betalen.

Ga shoppen op zolder en pak je kledingoverschot aan

Snappcar
Heb je af en toe een auto nodig? Dan kan Snappcar helpen om bij jou in de buurt een auto te vinden die je kan huren. Als de verhuurder van de auto jouw verzoek accepteert kun je betalen en de auto ophalen. Bij de huurprijs zit een verzekering voor schade en pech. In heel Europa zijn
70.000 autodelers.

Thuisafgehaald
Heb je geen zin om te koken maar wel zin in een huisgemaakte maaltijd? Dan kun je terecht bij Thuisafgehaald. Je kunt via je postcode zoeken naar ‘thuiskoks’ in de buurt die tegen een vergoeding een extra maaltijd voor je koken. Als je het zelf leuk vindt om zelf te koken kun je je ook opgeven als thuiskok.

Speel-o-theek
Zijn jouw kinderen nieuw speelgoed ook zo snel zat? Een speel-o-theek werkt hetzelfde als een bibliotheek. Met behulp van een abonnement kun je speelgoed lenen voor kinderen. Door heel het land zijn speel-o-theken.

'Deelplatforms als Airbnb, Uber en Snappcar moeten tijdig gereguleerd worden'

Buurtapps
Tegenwoordig zijn er een aantal buurtapps waardoor buurtbewoners makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld Nextdoor of BuurtApp. Via deze apps kun je vaak ook een oproepje plaatsen en vragen om bijvoorbeeld een grasmaaier.

Tips

  • Heb je een nieuw product nodig? Denk dan eerst goed na of je dit in huis wil houden of dat je het misschien kunt lenen van iemand  
  • Denk eens na of je spullen hebt die je niet zo vaak gebruikt en zou kunnen delen met anderen  
  • Maak duidelijke afspraken over de tijdsduur en wat de consequenties zijn als iets kapotgaat of beschadigd raakt  
  • Gebruik je een online deelplatform? Laat dan een beoordeling achter, zo weten andere gebruikers hoe betrouwbaar het delen is  
  • Heb je veel kleren en zin in iets nieuws? Bezoek dan een kledingruil of organiseer er zelf een  
  • Kijk altijd of je een kapot product kan repareren. Volgens het Repair Café kan een reparatie tot 24 kilo CO2-uitstoot voorkomen

Wil jij ook je mening geven? Word lid van het Radar Testpanel!

Door lid te worden van het Testpanel kun je jouw ervaring of mening geven. Meld je nu aan: we leggen je dan behalve pollvragen ook vragenlijsten voor. Aanmelden doe je via deze link.

Bronnen: Milieu Centraal / RTLZ / Snappcar / Speel-o-theek Hilversum / Nextdoor / Thuisafgehaald / Peerby / LENA library / Repair Café