background branding

Deltavariant maakt zwangere vrouwen vaker ernstiger ziek

06082021 zwanger.jpg

Academische ziekenhuizen maken zich zorgen over de toename van het aantal zwangere vrouwen dat ernstig ziek wordt door de Delta-variant van het coronavirus, schrijft de Volkskrant. Deze week zijn minstens vijf zwangere vrouwen met corona opgenomen op de ic's. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis. In alle gevallen gaat het om vrouwen die niet zijn gevaccineerd.

'In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de ic ligt.' aldus verloskundige Kitty Bloemenkamp tegenover het AD. Afgelopen week lagen in het UMC Utrecht al vier zwangere vrouwen met corona. 

574 zwangere vrouwen met corona opgenomen

In totaal zijn vanaf het begin van de coronacrisis 574 zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nethoss (Netherlands Obstetric Surveillance System). Daarvan belandden 66 vrouwen op de ic en 55 op de obstetrische 'high care'-afdeling, een afdeling speciaal voor zwangeren met ernstige complicaties.

Engeland

In Engeland, waar de deltavariant van het coronavirus eerder dominant werd, is die trend al langer te zien. Dat zwangeren met corona meer risico lopen om ernstig ziek te worden, werd dit voorjaar ook in Nederland duidelijk. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat de deltavariant van het virus zwangere vrouwen nog vaker ernstig ziek maakt.

'Laat je vaccineren'

Het CDC, de Amerikaanse evenknie van het RIVM, adviseert zwangere vrouwen deze week na nieuw onderzoek met klem om zich alsnog te laten vaccineren. De vaccins zijn veilig en effectief, concludeert het CDC opnieuw op basis van nieuwe cijfers. Zo is het percentage miskramen onder gevaccineerde vrouwen vergelijkbaar met vrouwen die niet zijn gevaccineerd.

Bron: MediaWatch, AD, de Volkskrant