Dermatoloog UMCG: veel smeren tegen huidkanker

zonnebrand_insmeren_zon312.jpg

Vaak, veel en een hoge factor, zó moet je zonnebrandcrème gebruiken wil het effectief zijn bij het voorkomen van zonneschade aan de huid. Hoewel bekend is dat overmatig veel zon de huid beschadigt, veroudert en huidkanker kan veroorzaken, smeren Nederlanders zich nog niet goed genoeg in, zegt dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG in Groningen.

Terra is een van de organisatoren van de Nationale Huidkankerdag, waarop zaterdag aandacht wordt gevraagd voor deze ziekte.

Verdrievoudigd

Het aantal mensen met huidkanker is in 20 jaar meer dan verdrievoudigd, van 17.000 tot 53.000 per jaar. Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige gezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer duizend mensen aan dood. Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei kunnen mensen die zich daarvoor hebben aangemeld hun huid laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen.

UV-werende kleding

Zonnebrandcrème is nog steeds dé manier om het lichaam te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen. Nieuwe ontwikkelingen daarin zijn er niet echt, aldus Terra. Hij ziet wel een trend vanuit Australië overwaaien: 'Kinderen gaan daar de deur niet uit zonder uv-werende kleding. Dat zie je in Nederland nu ook op de stranden meer komen.'

Campagne

De meeste mensen weten dat er gesmeerd moet worden om huidkanker te voorkomen, maar publiekscampagnes zijn nog steeds noodzakelijk, meent Terra. Hij somt op: een half uur vóór je de zon in gaat al smeren, dikker smeren dan je denkt nodig te hebben, minimaal factor 15 en elke twee uur opnieuw smeren.

Standaard smeren

'En 'in de zon' betekent niet alleen de hele dag op het strand', waarschuwt Terra. Ook bij 'gewoon' buiten zijn word je aan schadelijke straling blootgesteld. Terra pleit er daarom voor dat mensen die de hele dag buiten werken, zoals hoveniers en schilders, standaard zonnebrandcrème van hun baas meekrijgen. 'In de Verenigde Staten zie je al dat werkgevers dat doen bij mensen die de hele dag op het land werken.'

Bron: ANP