Designerdrug 3-MMC vrij verkrijgbaar, maar gebruik is niet zonder gevaar

Drugs als xtc, speed of cocaïne: ze zijn allemaal illegaal. Maar makers en gebruikers worden steeds creatiever, ze veranderen een paar moleculen en dan valt het niet meer onder de verboden middelen die staan vermeld in de Opiumwet. 

3-MMC is een voorbeeld van een NPS, een nieuwe psychoactieve stof. Deze stoffen worden ook wel designerdrugs genoemd en 3-MMC blijkt er één te zijn die wel heel makkelijk te verkrijgen is. 

Fluitje van een cent

Bij een rondgang langs acht smartshops blijkt dat we bij 2 shops het middel kunnen kopen. Het is immers legaal. Wat zeer opvallend is, is dat de smartshops die geen 3-MMC verkopen uitgebreide informatie over de risico’s. Ook online is het een fluitje van een cent om 3-MMC te bestellen. Remco Westerink, neurotoxicoloog van het Institute for Risk Assessment Sciences testte de drugs om te bekijken of er verboden stoffen inzitten. Dit blijkt niet het geval te zijn, de drugs zijn zelfs ‘opvallend zuiver’. 

Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk

Er is al meer onderzoek naar gedaan en in Zweden zijn er al twee doden gevallen puur door het gebruik van dit middel. Kinder- en jeugdpsychiater Emma van der Meulen van ggz-instelling Dimence ziet ook dat patiënten verslaafd raken aan dit 3-MMC: 'Het lijkt een beetje op de risico's van speed. Dus dat betekent hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, mensen kunnen ook heel angstig, heel somber of zelfs psychotisch worden.'

Van de 100 jongeren die Dimence jaarlijks behandelt, kampt een derde met problemen met 3-MMC. Van der Meulen hoort van patiënten dat ze echt een craving, een hunkering krijgen en dat het dus ook echt verslavend werkt. 

'Leuke marketingtruc'

Op de verpakkingen 3-MMC die Radar heeft gekocht staat dat het niet bedoeld is voor menselijke consumptie maar voor enkel voor ‘research- doeleinden’. Dit is volgens Remco Westerink een leuke marketingtruc omdat je dan als producent niet aan de Voedsel- en Warenwet hoeft te voldoen.  De vraag is of een drug als 3-MMC wel online en in smartshops thuishoort. Emma van der Meulen is voorstander van een verbod: 'Juist omdat het legaal is en omdat in smartshops en via internet te verkrijgen is, denk ik dat pubers eerder zullen denken: dat ga ik proberen want dan zullen de risico's wel klein zijn.'

Het kat-en-muisspel tussen scheikundigen en justitie is van alle jaren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten met een stofgroepenverbod bezig te zijn. Zo kunnen nieuwe designerdrugs makkelijker verboden worden omdat dan niet meer gekeken wordt naar een specifieke chemische verbinding maar naar of een eindproduct een verboden stof bevat.

Meer informatie over drugs en verslaving vind je hier.

Forumreacties

13
  • Door Radar

Ze lijken op harddrugs, maar zijn het net niet, designerdrugs. Door een verandering van één van de moleculen, valt zo’n drug niet onder de Opiumwet, en kan de politie er niet op handhaven. Dat geldt ook voor 3-MMC. Je kan het slikken, snuiven en drinken. Het heeft een stimulerende werking, je omgeving wordt intenser en je kan er zelfs van gaan hallucineren. Maar je kan er ook oververhit door raken, en je hartslag en bloeddruk kunnen stijgen. Het gebruik ervan is dus niet zonder gevaar. En het is vrij verkrijgbaar in smartshops en via online webshops. Radar behandelt de regelgeving rondom designerdrugs. Bekijk het fragment over dit onderwerp terug

  • Door renewouters

Sorry, maar moet een van belastinggeld betaalt programma zich hier mee bezig houden. Als je het al doet geef dan voorlichting over de gevaren van deze drugs i.p.v. te kijken naar de regeltjes er om heen, Of krijgt de overheid straks de schuld als idioten doorgesnoven rare dingen gaan doen, omdat er een regeltje niet klopte.

  • Door Lady1234

Zolang er maar design op staat. 😂