Deugen DNA-thuistesten gericht op je gezondheid?
Het klinkt simpel. En vanaf 99 euro kun je al aan de slag. Je bestelt online een test, stuurt wat speeksel in een buisje op en even later krijg je de uitslag over je DNA. Maar hoe betrouwbaar zijn deze testen eigenlijk?
Radar bestelde online drie commerciële DNA-testen en ging aan de slag. Het gaat om de testen van het iGene, 23andme and AtlasBiomed. Hoogleraar medische genoomtechnologie Johan den Dunnen en klinisch geneticus Dr. Gijs Santen bekeken de resultaten van Antoinette en van Johan den Dunnen zelf.
Antoinette liet eerder haar DNA onderzoeken door dezelfde onderzoekers voor het programma Dokters van Morgen, dus we hadden mooi vergelijkingsmateriaal.
Maar een klein stukje
De onderzoekers van Dunnen en Santen leggen uit dat de commerciële DNA-testen maar naar een klein stukje van je DNA kijken. 'Ze hebben heel beperkt gekeken naar maximaal 1 miljoen letters van de 3 miljard die ik heb', duidt Hoogleraar Johan den Dunnen.
'Dus heel veel hebben ze niet bekeken. En ja, de uitslag die ze er dan aanplakken is niet altijd heel erg onderbouwd.'
Overtreding van de wet
Maar waar kijken deze testen dan naar? Onder andere naar kanker en alzheimer. Maar mag dat wel?
De IGJ heeft Radar laten weten dat ze aangifte heeft gedaan van overtreding van de Wet op het Bevolkingsonderzoek tegen iGene. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek. Mogelijk volgt strafvervolging.
Aanzienlijk meer kans
Dat je behoorlijk kunt schrikken van zo'n uitslag bevestigt Piet Vink. Hij kreeg te horen dat hij drager zou zijn van een erfelijke vorm van borstkanker: 'En toen schrok ik wel, want bij borstkanker stond er '62 keer meer kans'. Dus dat was aanzienlijk.'
De uitslagen zijn niet altijd betrouwbaar en kunnen zeer verontrustend zijn voor leken, vooral als het gaat om ernstige ziektesVereniging Klinische Genetica Nederland
Werkwijze onderzocht
Na een DNA test in het ziekenhuis blijkt dat Piet Vink helemaal geen drager is van het BRCA-gen. De VKGN (Vereniging Klinische Genetica Nederland) laat weten dat het goed is dat het Openbaar Ministerie nu onderzoek doet naar de werkwijze van iGene.
'Wees voorzichtig'
Daarnaast roept ze consumenten op om voorzichtig te zijn met online DNA-testen. De uitslagen zijn niet altijd betrouwbaar en kunnen zeer verontrustend zijn voor leken, vooral als het gaat om ernstige ziektes als kanker en de ziekte van Alzheimer.
De VKGN verwijst consumenten naar zijn onafhankelijke en niet commerciële website.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
4Online worden DNA-testen aangeboden die voor 99 euro inzicht geven in je genen. Door wat spuug op te sturen zou je na enkele weken weten of je bijvoorbeeld verhoogde kans op ernstige ziektes zoals borstkanker of alzheimer hebt. Maar deugen die testen wel? Heb jij al eens een thuistest afgenomen? Kijk vanavond om 20.30 uur naar NPO1. Experts debatteren in de uitzending over de kwaliteit over de testen voor klanten. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/deugen-dna-thuistesten-gericht-op-je-gezondheid/
Waarom wordt niet gezegd dat in Maart 2020 de universiteitsziekenhuizen in nederland een protocol hebben aangepat over het BRCA 2 gen waaruit blijkt dat vrouwen borstkanker kunnen ontwikkelen, maar mannen kunnen daar prostaatkanker en slokdarmkanker door ontwikkelen. Misschien wel zo veilig om dit tijdens de volgende uitzending nu eens te laten horen. Keer op keer gaat het bij een BRCA 2 afwijking alleen over borstkanker. VERTEL dat mannen hiervan prostaatkanker kunnen krijgen. Waarom is er geen psa test terwijl er wel een mammografie vanuit bevolkingsonderzoek is..
Als jullie een DNA molecuul laten zien, draaiend op de achtergrond, doe het dan goed. DNA is rechtsdraaiend, niet linksdraaiend.