Deze coronamaatregelen voeren NS en ProRail in

NSTrein.jpg

NS en ProRail voeren met ingang van volgende week maandag op zes stations coronamaatregelen in die passen in de anderhalvemetersamenleving.

Door middel van borden en pictogrammen worden reizigers onder meer opgeroepen op de stations en in de treinen zo weinig mogelijk aan te raken, liften op stations met niet meer dan twee personen te gebruiken, op de perrons vijf stoeptegels afstand van elkaar te houden en daar zo veel mogelijk rechts aan te houden. Op roltrappen wordt gevraagd vier treden afstand te houden.

Waar worden de maatregelen ingevoerd?

De stapsgewijze invoering begint op de stations Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. Reizigers worden door mededelingenborden en via omroepberichten gewezen op de coronamaatregelen. Verder worden de stations extra schoongemaakt, zoals bijvoorbeeld deurklinken, drukknoppen en trapleuningen.

Ervaringen met de maatregelen worden gedeeld en besproken met andere ov-bedrijven, zodat ze eventueel kunnen worden toegepast op busstations, in metrostations en elders in bussen, trams en metro's. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen extra maatregelen, aldus NS en ProRail.

De bedrijven benadrukken dat de boodschap van de ov-sector blijft dat het openbaar vervoer alleen gebruikt moet worden als dat strikt noodzakelijk is, en dus niet voor uitjes.

Reizigers met een beperking

Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. 'Het gaat daarbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die een zetje voor de rolstoel van een NS medewerker nodig hebben bij het inrijden van de trein. Medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid van reizigers en medewerkers geborgd wordt. Daardoor is het reizen met reisassistentie voor alle reizigers met motorische, auditieve of visuele beperking weer mogelijk.

Bron: ANP