Deze simpele truc verhelpt piepende en krakende deuren

deur openen.jpg

Je gooit de deur open of doet het juist zo langzaam mogelijk, maar niets lijkt te helpen: je deuren piepen en kraken alsof hun leven er vanaf hangt. Tijd voor een grote onderhoudsbeurt heb je nu even niet. Wat kun je doen?

Midden in de nacht wakker worden van iemand die voorzichtig je piepende en krakende deur probeert open te maken. Dit is straks verleden tijd! Radar geeft je een lifehack die je leven heel wat meer rust zal geven. 

Smeer erop los met vaseline

Het antwoord op je problemen: vaseline! En wie heeft nou geen potje van deze zalf in huis staan? Door deze witte jelly op de scharnieren van je deur te smeren, zal het piepen er per direct mee ophouden.

De reden dat vaseline zo goed werkt op je scharnieren is omdat het onder andere een mix van minerale oliën bevat. Heb je dus geen kruipolie in huis, dan smeer je gewoon wat van de witte zalf tussen de scharnieren. Smeer er een goede dikke laag op, zodat het vet zich om het hele scharnier wikkelt. Open en sluit de deur vervolgens een paar keer, zodat de jelly zich goed verspreidt. 

Een grondige schoonmaak en olie

Deze truc met vaseline is ideaal voor de bezige bij die geen tijd heeft voor de grondige onderhoudsbeurt. Mocht jij dat wel hebben en de scharnieren nog extra aan willen pakken? Dan kun je het volgende doen: 

  1. Maak met een vochtige doek en een sopje de scharnieren goed schoon. Het gepiep en gekraak kan namelijk veroorzaakt worden door opgehoopt stof. 
  2. Kraakt het nog steeds? Dan kun je de kruipolie erbij pakken of de siliconenspray en dit in het scharnier gieten of erop spuiten. 
  3. Mocht de deur nu nog steeds piepen, dan kun je de deur er beter even uit tillen en naar de pinnen in de scharnieren kijken. Soms zijn deze verbogen of moeten deze goed schoongemaakt worden.