Deze verkooptrucs gebruikt Velderhof om dure stoelen te verkopen

Meubelwinkel Velderhof richt zich met de verkoop van sta-op-stoelen specifiek op ouderen. Bekende gezichten zoals Willeke Alberti worden ingezet om het vertrouwen van de doelgroep te winnen. Maar achter de advertenties met aantrekkelijke 'vanafprijzen' gaan verkooppraktijken schuil die niet altijd eerlijk verlopen. Radar ontvangt meerdere meldingen van consumenten die zich misleid voelen.
Heb jij zelf te maken gehad met oneerlijke handelspraktijken, zoals een nepkorting? Hiervan kun je een melding maken bij de Autoriteit Consument en Markt.
Op de website staan sta-op-stoelen geadverteerd vanaf 1679 euro, een scherpe prijs voor zo’n stoel. Het woordje ‘vanaf’ mag wel onderstreept worden, want de realiteit blijkt anders. Een consument die zich bij Radar meldde, betaalde uiteindelijk 5840 euro voor zijn stoel. De lage prijs geldt namelijk alleen voor een basismodel: zonder accu, motor of luxere stof. Om de stoel elektrisch te kunnen verstellen komt er zomaar 1000 euro bij. En voor een luxer materiaal nog eens 1000 euro extra.
Te mooi om waar te zijn
Tijdens het verkoopgesprek krijgen klanten verschillende kortingen aangeboden. Korting op basis van leeftijd, bijvoorbeeld. Of een plotselinge 'extra korting' na een belletje met het hoofdkantoor. Volgens de verkoper is er een grote order geplaatst waar jouw stoel nog aan toegevoegd kan worden, maar dan moet je wel meteen beslissen. Dit verhaal komt bij meerdere consumenten terug. Ook online wordt deze verkoopmethode herhaaldelijk genoemd.
Radar heeft zelf in twee winkels vastgelegd dat dit verhaal over een bulkorder wordt verteld. Een telefoontje naar het bedrijf dat zogenaamd de grote bestelling heeft geplaatst, bevestigt dat het niet waar is.
Het lijkt dus een verkooptruc. Ook het 'extra belletje' met het hoofdkantoor voor nóg een korting van een paar honderd euro komt vaker voor.
Volgens de wet mag dit niet
Volgens consumentenrechtadvocaat Caspar Janssens is deze werkwijze niet toegestaan. “Het is een vorm van misleiding die consumenten onder druk zet om zo snel mogelijk een koop te maken.” En juist omdat Velderhof zich richt op ouderen, is het volgens Janssens extra kwalijk. “Dat is een kwetsbare doelgroep. Daar moet je als verkoper extra duidelijk tegen zijn, zodat ze op een goede manier geïnformeerd worden.”
Wat zijn je rechten?
Heb je onlangs een stoel gekocht bij Velderhof en voel je je misleid? Dan kun je het bedrijf een brief sturen waarin je schrijft dat je de koop ontbindt vanwege oneerlijke handelspraktijken, volgens Janssens. Je vraagt daarin om de stoel terug te nemen en het geld terug te betalen.
Volgens de wet moet het bedrijf kunnen aantonen dat de verkoop eerlijk is verlopen. Als er serieuze aanwijzingen zijn van misleiding, zoals Radar in de uitzending heeft vastgesteld, ligt de bewijslast bij Velderhof.
Daarbij is niet te verwachten dat het bedrijf daar zomaar mee instemt. De volgende stap zou dan zijn om naar de rechter te stappen. Dat is in theorie mogelijk, maar in de praktijk vaak niet aantrekkelijk omdat de kosten en moeite zelden opwegen tegen het bedrag van de stoel.
Dit recht geldt vooral als je recent een aankoop hebt gedaan of de stoel nog niet is geleverd.
De beste bescherming
De beste bescherming is vooraf: laat je niet opjagen, neem iemand mee, en teken niets voordat je goed hebt nagedacht. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het vaak ook.