Deze winter verslechtering van de luchtkwaliteit door extra houtstook?

houtkachel-luchtkwaliteit-gasprijs151446691_m.jpg

De luchtkwaliteit dreigt komende winter te verslechteren. Nederlanders kopen massaal hout in uit vrees voor gastekorten en torenhoge energieprijzen. Een landelijk verbod op houtstook bij smog, zoals experts bepleiten, lijkt er voorlopig niet in te zitten, schrijft de Volkskrant.

Door het stoken van houtkachels en haarden komt er veel schadelijke fijnstof vrij en levert het overlast voor mensen met longklachten op. De vervuiling komende winter dreigt groter te worden door de extra houtstook.

Toename verkoop open haarden en pelletkachels

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ziet de verkoop van open haarden en pelletkachels sterk groeien. De verkoop van hout- en pelletkachels is met circa 30 procent gestegen, sinds vorige zomer, toen de gasprijzen begonnen op te lopen. De verkoop van veel schonere gashaarden en -kachels daalde daarentegen juist sterk, aldus een woordvoerder.

Door de grote vraag naar houtkachels en haarden ziet de branche tekorten. ‘Er zijn leverproblemen met materialen en opschalen is door personeelstekorten ook hier niet mogelijk.’

Bron: de Volkskrant