Deze ziekenhuizen hebben in 2024 een omzetplafond

Uit een inventarisatie van de Consumentenbond blijkt dat er volgend jaar bij tientallen ziekenhuizen opnieuw sprake is van een omzetplafond. Hierdoor weet je niet zeker of je het hele jaar bij jouw voorkeursziekenhuis terecht kunt.
Wat is het omzetplafond?
Zorgverzekeraars kopen een hoeveelheid zorg in bij een ziekenhuis. Aan de hand daarvan wordt het maximale budget of het maximaal aantal behandelingen van een ziekenhuis bepaald. Als dit omzetplafond wordt bereikt, kan het zomaar zijn dat je niet meer bij je eigen ziekenhuis terecht kunt.
Dit gebeurde reumapatiënt Marieke, die in de uitzending van 30 oktober 2023 haar verhaal bij ons deed. Zij moest noodgedwongen op zoek naar een nieuw ziekenhuis, omdat ze haar kuur niet meer bij haar ziekenhuis kon afmaken.
Deze ziekenhuizen hebben een omzetplafond
Of er bij jouw ziekenhuis een omzetplafond geldt, is afhankelijk van je zorgverzekering. De Consumentenbond heeft geïnventariseerd bij welke ziekenhuizen de vijf grootste verzekeraars een omzetplafond voor 2024 hebben afgesproken. Dit overzicht vind je hier.
Meer problemen in de zorg
Als consument kun je niet alleen last hebben van het omzetplafond. Je kunt ook problemen ervaren doordat het contract tussen jouw zorgverzekering en jouw ziekenhuis niet op tijd rond is.
Radar heeft hier eerder dit jaar onderzoek naar gedaan. Uit onze rondgang bleek toen dat 94 procent van de deelnemers hun zorgverzekering afsloten met het idee dat het wel goed zou komen met de contracten tussen hun zorgverzekeraar en hun zorgaanbieders. Dit bleek bij bijna 800 van de bijna 1.800 mensen niet het geval. Dit zorgde niet alleen voor extra kosten, medisch gezien had het ook nadelige gevolgen.
Meldpunt Consumentenbond
Verder kun je te maken krijgen met wachtlijsten of onverwachte bijbetalingen. Al deze problemen kun je melden bij de Consumentenbond. Zij openen het Meldpunt eerlijke zorg om inzicht te krijgen in de problemen waar consumenten tegenaan lopen.