Diamanten van Koopjedeal zijn gewoon geslepen glas
Zoek je nog een leuk cadeau voor je vrouw? Misschien een armband met diamanten hartjes en Swarovski Elements. Die wordt aangeboden bij Koopjedeal. Het kost bijna niets, want voor vijftien euro maak jij je vrouw blij.
Koopjeswebsite Koopjedeal.nl verkoopt de armband voor 14,99 euro en adverteert daarbij dat je maar liefst 85 euro korting krijgt. Dat klinkt waanzinnig, zoveel diamanten voor slechts vijftien euro.
De redactie belt met Koopjedeal om te vragen hoe dat kan en staat 23 minuten in de wacht. Een medewerker legt uit dat er drie diamanten aan elkaar vastzitten. 'Dat moet een hartje vormen.' Als we vragen of het echte diamantjes zijn zegt de medewerker dat we daar niet van uit moeten gaan. 'Anders zou het ook niet zo goedkoop zijn.' Ondertussen lokt de website van Koopjedeal wel consumenten met 'diamanten hartjes'.
Echte diamanten veel duurder
Frank Hof, als diamantair werkzaam bij Diamant Centrum in Amsterdam, zegt dat het niet mogelijk is dat dit echte diamanten zijn. Hij zegt dat echte diamanten veel duurder zijn. 'Een goede kwaliteit diamant ter grootte van een speldenknop kost zo'n 150 euro. Als ik kijk naar deze armband en naar de grootte van de diamanten hartjes, dan zou deze armband tussen de 10.000 en 15.000 euro moeten kosten.'
Gewoon helder glas
Wat zitten er dan wel voor stenen in? 'De hartjes in deze diamant zijn gemaakt van gewoon helder glas, op zo'n manier bewerkt dat het een glinstering krijgt die lijkt op een diamant', zegt expert Frank Hof. Dat mag je volgens Hof dus geen diamant noemen. 'Net zoals je een plastic tafel geen houten tafel mag noemen.'
Hoe herken je een echte diamant?
Diamant is een grondstof. Om een echte diamant te herkennen heb je een scherp oog en een vergrootglas nodig, 'maar zelfs voor experts is het lastig om een echte diamant te herkennen'. Het is niet zo dat een diamant onbreekbaar is. Wel is het zo dat er geen krasjes op een diamant kunnen komen. Wil je zeker weten dat je een echte diamant koopt? Ga dan naar een verkoper die verbonden is aan een vereniging voor diamanthandelaren en let erop dat je een echtheidscertificaat ontvangt. Check of de diamant oneffenheden heeft, zoals kleine scheuren en vlekjes. Controleer of er een keurmerk gegraveerd heeft in de steen. Heb je een uv-lamp? Een echte diamant zal fluorescerend blauw oplichten.
Hoe bepaal je de kwaliteit van een diamant?
Diamanten zijn breekbaar, maar er kunnen geen krassen op komen. Om te bepalen of je te maken hebt met een kwalitatief goede diamant zal een specialist kijken naar de manier waarop de diamant geslepen is, de zuiverheid, het gewicht en de kleur. 'Kleurloze diamanten zijn het meest kostbaar.'
Reactie Koopjedeal
De redactie heeft Koopjedeal om een reactie gevraagd en Reinier Stamhuis reageert dat 'het uiteraard niet om echte diamanten gaat'. 'Wij gebruikten deze term met de bedoeling het effect aan te duiden. Het mag geen excuus zijn, maar dit is tevens één van onze oudste producten en daarmee ook een tekst uit een tijd met een minimale kwaliteitscontrole op de tekst. Achteraf gezien hadden we het beter kristallen kunnen noemen en wij hebben de tekst op onze webwinkel dan ook direct aangepast.' Over de Swarovski zegt Stamhuis dat 'de steentjes als het ware een replica zijn van echte Swarosvki-stenen, vandaar dat wij het Swarovski Elements noemen'.
Koopjedeal heeft inmiddels de benaming op de website aangepast.