Dichtzittende oren? Met een beetje olijfolie ben je er zo vanaf

oor-pijn-olijfolie153371724_l.jpg

Heb je het gevoel dat je mensen niet helemaal goed kunt verstaan? Of dat je druk op je oor voelt en suist het misschien wel? Grote kans dat er een verstopping in je gehoorgang zit en dan is dit de tip om daar snel vanaf te komen.

Je oor kan door verschillende oorzaken dicht komen te zitten of verstopt raken. Het kan bijvoorbeeld komen door onderwater zwemmen, duiken of vliegen. Maar ook door een verkoudheid, een allergie of infectie kan de buis in je oor opzwellen en verstopt raken. Er kan dan geen lucht meer doorheen. 

Hoe los je dit op?

Gebruik vooral geen wattenstaafje om oorsmeer te verwijderen, dit maakt het mogelijk erger. Door het gebruik van een wattenstaafje maken de oorsmeerklieren alleen nog maar meer oorsmeer aan. Waar je wattenstaafjes wel en niet voor moet gebruiken lees je hier.

Wat wel helpt is het druppelen van olie in het oor. Laat iemand met een pipet wat olie in je oor druppelen. Dit kan zonnebloemolie of olijfolie zijn, maar gebruik geen water. Je kunt de olie eventueel verwarmen in een schoon pannetje, dit maakt het wat aangenamer. Zorg ervoor dat je op één oor ligt, zodat het er niet uit kan lopen. Laat iemand ongeveer twee druppels in het verstopte oor lopen. Blijf vervolgens voor vijf á tien minuten op je ene oor liggen, zodat het oorsmeer kan losweken. 

*Mocht het trommelvlies niet intact zijn, giet er dan geen olijfolie in.

Gaat het niet over? Breng dan een bezoekje aan de huisarts

Liane Tan is KNO-arts in ziekenhuis Tergooi, ze zegt: ‘Hierdoor weekt de oorsmeer los. Het komt er dan vaak vanzelf uit.' Herhaal dit twee keer per dag, mocht het na een aantal dagen nog niet over gaan, kun je naar de huisarts gaan. Mogelijk moet het oor uitgespoten worden. Zo zegt Tan: 'Het is dan ook verstandig om de week van te voren al af en toe je oor te druppelen met olie.'