background branding

Dieselauto's stoten in de praktijk meer uit

dieselauto-04-09-2107-780.jpg

Dieselauto's die aan de strengste Europese emissienorm voldoen vervuilen in de praktijk een stuk meer dan bij laboratoriumtests. Negen op de tien diesels met Euro 6-norm stoten meer uit dan aangegeven, blijkt uit studie van de Internationale Council on Clean Transportation (ICCT).

Het onderzoeksinstituut dat ook het dieselschandaal bij Volkswagen aan het rollen bracht onderzocht in totaal 541 dieselauto's die aan de Euro 5- en Euro 6-normen voldoen, waarvan 145 verschillende modellen.

4,5 keer meer

In het dagelijks verkeer stoten diesels in de laatste categorie gemiddeld 4,5 keer meer schadelijke stikstofoxiden uit dan de norm voorschrijft. Slechts een op de tien diesels met een Euro 6-norm voldeed ook op de weg aan de emissienorm.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten in lijn met eerdere resultaten, maar is nu een groot aantal auto's onderzocht.

De overschrijding is overigens niet tegen de wet. Pas sinds kort wordt in Europa bij emissietests ook gekeken naar de uitstoot van auto's onder werkelijke rijomstandigheden.

Bron: ANP