Overheid moet verplicht maatregelen nemen tegen luchtvervuiling

schonere-lucht-070917.jpg

De Nederlandse staat moet meer doen tegen luchtvervuiling. De rechter oordeelt dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet. 'Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen', aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag donderdag. Ook verbiedt de rechter de Staat om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden.

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat eisten twee weken geleden in kort geding dat de overheid snel maatregelen neemt om voor schonere, gezondere lucht te zorgen. De organisaties vinden dat de Staat veel te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide voldoet ons land niet overal aan Europese normen en dat kan tot vroegtijdige sterfte leiden. De schadelijke stoffen komen onder meer vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen door auto's en bedrijven.

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat voeren ook nog een andere gerechtelijke procedure over de kwestie. De behandeling in deze bodemprocedure is op 14 november.

Update 12:55 - Reactie staatssecretaris Dijksma

Het demissionair kabinet gaat plannen versnellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) weten in reactie op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat meer moet doen tegen luchtvervuiling.

'Schone lucht is van levensbelang. Daarom gaan we onze inzet samen met de regio’s waar de problemen zijn, versnellen en nog concreter maken. Dit plan wordt een aanvulling op bestaande maatregelen die betrokken gemeenten en provincies al onverminderd nemen voor het aanpakken van knelpunten', aldus Dijksma. Deze knelpunten zijn onder meer enkele drukke binnensteden en een aantal regio's met veel veehouderijen.

De zaak was aangespannen door Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat. De rechter oordeelde dat dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet en ervoor zorgt dat alle overschrijdingen op de 'kortst mogelijke termijn' zijn verdwenen.

Bron: ANP