background branding

Meest vervuilende brommers vanaf 2018 niet meer te koop

brommervervuiling1.jpg

De meest vervuilende tweetakt brommers en scooters worden vanaf 2018 uit de verkoop gehaald. Er mogen dan alleen nog maar brommers en scooters worden verkocht die aan de nieuwe Europese norm voldoen.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Eerder stoppen met de verkoop van deze vervuilende voertuigen heeft ook weinig zin. Dat levert slechts 'minimale verbetering' van de luchtkwaliteit op, aldus de bewindsvrouw.

Ook ziet ze niets in een inruilregeling waarbij vieze brommers en scooters financieel voordelig ingeruild kunnen worden voor een schone. Dit draagt volgens haar te weinig bij aan een schonere luchtkwaliteit en zou haar ministerie te veel geld kosten.

Euro 4 emissie-eisen

Vanaf 2018 moeten alle nieuwe brommers en scooters voldoen aan de nieuwe Euro 4 emissie-eisen. Mensen die dan nog een oude tweetakt brommer en scooter hebben, kunnen daar gewoon op blijven rijden.

Volgens brancheorganisatie Bovag staan er momenteel nog tussen de 10.000 en 15.000 'vieze' brommers en scooters bij de dealers. 'We zagen dit aankomen en hebben onze leden gewaarschuwd', aldus een zegsman. Bovag hoopt dat ze tegen het einde van het jaar allemaal verkocht zijn. 'Maar het is de vraag of dat lukt. Het verbod geldt voor heel Europa, dus je kunt ze ook niet exporteren', voegde de woordvoerder toe.

Bron: ANP