Digitale euro op komst: wat heb jij hier als consument aan?

Digitale Euro

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt al enkele jaren aan de invoering van een nieuw soort geld: de digitale euro. Een digitale versie van contant geld. Het plan moet nog wel goedkeuring krijgen van de Europese Unie. Stemmen ze in Brussel in, dan zouden we misschien in 2026 met de digitale euro kunnen betalen. 

Wat is de digitale euro?

Op dit moment zijn er twee vormen van geld: contant geld en giraal geld. De euro wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Dat betekent dat het waardevast is en je kunt het anoniem uitgeven. 

Giraal geld is wat je bij een commerciële bank op een rekening hebt staan, bijvoorbeeld bij ING, Rabobank of ABN Amro. De commerciële bank staat garant voor je saldo. en er wordt geregistreerd waar jij je geld aan uitgeeft.  

De digitale euro is een digitale variant van de contante euro. De Europese Centrale Bank ziet het als een aanvulling op bankbiljetten en munten. Je zou er in heel Europa mee kunnen betalen, zowel online als offline én anoniem. Anders dan bij een commerciële bank, hoeft je bij de ECB niet te betalen om een bankrekening te hebben.

Waarom wil de ECB een digitale euro?

De Europese Centrale Bank wil meer controle over het eigen betalingsverkeer. Het aantal betalingen met contant geld daalt namelijk al jaren. 

Ook wil de ECB de monetaire soevereiniteit van het eurogebied versterken. Door een digitale euro te scheppen, worden Europese burgers minder afhankelijk van privaat geld, niet-Europese aanbieders van betalingsdiensten. Het zou een tegenwicht moeten bieden aan de marktdominantie van bijvoorbeeld bedrijven als het Amerikaanse Mastercard en Visa. Maar ook de opkomende interesse van techbedrijven als Apple en Facebook.

Hoe de geldstroom op dit moment in elkaar zit en of de digitale euro daar een impact op gaat hebben, bespreken we met meerdere experts en deskundigen op het gebied van de digitale euro in de uitzending van maandag 13 mei 2024.

Wat heb ik als consument aan de digitale euro?

Een concreet antwoord is er niet op deze vraag. Als consument verandert er namelijk weinig. Je kunt immers op dit moment al prima betalen met contant en giraal geld. Dat zal met het bestaan van de digitale euro niet veranderen. 

De Europese Centrale Bank wijst erop dat de ECB niet kan omvallen, een commerciële bank wel. De digitale euro is dus risicoloos. Wat de ECB belangrijk vindt is dat iedereen in Europa toegang moet kunnen hebben tot een betaalmiddel en kan betalen met cash en giraal geld.