background branding

Dijsselbloem: Teveel betaalde boeterente terug naar klant

dijsselbloem_nos_780.png

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat als hypotheekklanten te veel hebben betaald voor een oversluiting, de banken het teveel moeten terugbetalen.

Ook stelt de minister, op aandringen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, dat de consument moet kunnen begrijpen waar het bedrag van boeterente vandaan komt.

Dijsselbloem gaf deze antwoorden tijdens vragenuurtje in de Tweede Kamer, waar Nijboer hem confronteerde met de te hoge boeterente bij hypotheekoversluiting. Dit onderwerp werd gisteren in Radar behandeld. Uit onderzoek van Ikbenfrits.nl kwam naar voren dat banken gemiddeld 15 procent te veel boeterente in rekening brengen.

'Onderzoek AFM afwachten'

Dijsselbloem houdt nog een slag om de arm. Hij vraagt de Kamer om de resultaten van het onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de boeterenteberekening af te wachten. De resultaten daarvan worden in het najaar verwacht.

Consument ook voor nieuwe wet beschermd

Nijboer vroeg Dijsselbloem ook om opheldering omtrent de regelgeving en het toezicht naar de berekening van boeterente. Volgens de minister is dit sinds de nieuwe Europese Mortgage Credit Directive (CD) wet van juli wettelijk geregeld, maar was er daarvoor geen regelgeving over de precieze kosten die in rekening mochten worden gebracht. Dit terwijl gisteren in Radar nog duidelijk werd gemaakt dat het consumentenrecht altijd al voorstaat dat er niet meer dan de misgelopen inkomsten gevraagd mogen worden door de banken.