Banken rekenen hypotheekklanten 15% teveel boeterente

boeterente_animatie_780.jpg

Hypotheekklanten betalen gemiddeld 3.447 euro te veel boeterente aan hun bank. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Oversluitclaim.nl, dat vanavond gepresenteerd is in Radar.

De boeterente die banken hun klanten in rekening brengen ligt daarmee gemiddeld vijftien procent hoger dan wettelijk is toegestaan. Dit levert de banken 250 miljoen euro extra per jaar op. In het onderzoek van Oversluitclaim.nl zijn 12.000 hypotheekdossiers onder de loep genomen.

Kamervragen

'De minister moet deze berekeningen controleren en als blijkt dat mensen bedonderd zijn, dan moeten ze hun geld terug krijgen', reageert Henk Nijboer, Tweede Kamerlid van de PvdA, in Radar. Dit zal hij in Kamervragen aan de orde stellen bij minister Dijsselbloem van Financiën.

Verder voegt hij eraan toe dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) inmiddels meer bevoegdheden heeft en een onderzoek is gestart.

AFM heeft Radar laten weten dit najaar nog met de uitkomst van dit onderzoek naar buiten te treden.

Boetevrij afgelost

Wettelijk gezien mag een hypotheekverstrekker bij een oversluiting alleen haar misgelopen inkomsten bij de klant in rekening brengen. Uit onderzoek blijkt nu echter dat banken bij een oversluiting meer aan een klant verdienen, dan wanneer deze niet zou oversluiten. Dat komt doordat bij de berekening van de boeterente geen rekening gehouden wordt met de bedragen die klanten jaarlijks boetevrij aflossen. Banken calculeren dit zelf in, maar passen dit niet als positief effect toe op de oversluitboete van de klant.

Overstappen onaantrekkelijk gemaakt

Ook wordt de nog lopende rentevaste periode door de bank naar een lagere rente afgerond, waardoor klanten die willen oversluiten een te groot renteverschil moeten overbruggen. Door de te hoge boete wordt het voor mensen vaak onaantrekkelijk gemaakt om over te stappen naar een lagere hypotheek. Ook mensen die nooit zijn overgestapt en dus geen boete betaald hebben, zijn volgens stichting Oversluitclaim benadeeld.