'Hypotheekrente langer vastzetten goedkoper'

hypotheekrente.jpg

De hypotheekrente laten vastzetten voor tien jaar is niet meer per se duurder dan voor vijf jaar. De gemiddeld rentepercentages kruipen al langer naar elkaar toe en Munt Hypotheken is de eerste leningverstrekker in jaren die langer vastzetten van de rente met een lager tarief beloont, zo constateert Hypotheekshop woensdag.

Volgens een woordvoerder van Hypotheekshop, een van de grote hypotheekadviseurs in Nederland, gebeurde dat in 2008 voor het laatst. De verwachting is dat andere aanbieders het voorbeeld van Munt Hypotheken, dat gefinancierd wordt door pensioenfondsen, zullen volgen.

Nieuwe trend

Een mogelijke verklaring voor de trend is volgens de woordvoerder dat pensioenfondsen die geld steken in hypotheken een 'horizon' van tien jaar hebben. 'De trend is dat mensen hun rente nu liever voor veel langere periodes vastzetten. Om toch zicht op rendement voor tien jaar te hebben nemen investeerders in hypotheekaanbieders genoegen met veel lagere marges op tienjaarsrente.'

De rente die moet worden betaald over hypotheekleningen daalt al geruime tijd. De tienjaarsrente is gemiddeld bij dertig hypotheekverstrekkers gezakt naar 1,81 procent. Voor de crisis in 2007 was de rente nog ruim 5 procent. In de jaren tachtig was het gemiddelde tarief rond de 13 procent.

Keerzijde

De daling is het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank en van de scherpe concurrentie tussen geldverstrekkers. De lage hypotheekrente heeft ook een keerzijde want de rente op spaarrekeningen is ook gedaald. Geld op een spaarrekening zetten levert daardoor nu bijna niets meer op.

Bron: ANP