Hypotheekrente blijft dalen

hypotheek780.jpg

Aan de aanhoudende daling van de hypotheekrente lijkt vooralsnog geen einde te komen. Donderdag verlaagde ING diverse tarieven verder. Daarbij zakte de rente op een lening voor één jaar onder bepaalde voorwaarden voor het eerst zelfs tot lager dan 1 procent.

ING verlaagde het tarief voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 35 basispunten naar 0,99 procent. Daarnaast ging het tarief voor een vergelijkbare lening met een rente die voor tien jaar is vastgezet naar 1,59 procent. Een woordvoerder sprak van de laagste tarieven ooit.

Scherpe concurrentie

De verlaging bij ING past in het beeld van de de almaar dalende rentes van de afgelopen jaren. Die zijn het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank en de scherpe concurrentie tussen geldverstrekkers. De rente op leningen met een rentevaste periode van tien jaar (met NHG) is daardoor bij een hele reeks aanbieders lager dan 2 procent.

De keerzijde van de lage hypotheekrente wordt gevormd door de lage tarieven op spaarrekeningen. Momenteel biedt geen enkele instelling in Nederland meer dan 1 procent rente op vrij opneembare spaartegoeden. Geld voor vijf jaar wegzetten levert nog geen 1,5 procent rente per jaar op.

Bron: ANP