background branding

Dit is de vervanger voor de ‘Gelijk Oversteken’ functie van Marktplaats

25042022-marktplaats-koper.jpg

Extra zekerheid voor koper en verkoper: dat belooft Marktplaats met de nieuwe functie ‘Kopersbescherming’. Deze opvolger van ‘Gelijk Oversteken’ werkt grotendeels hetzelfde als zijn voorganger met als grootste plus dat de staat van het product nu ook mee wordt genomen in het besluit of de verkoper wel of niet wordt uitbetaald. 

Kopersbescherming werkt net als het onlangs geschrapte Gelijk Oversteken met een tussenpartij. Deze tussenpartij, Online Payment Platform, houdt het geld vast tot een week nadat de koper het product ontvangen heeft. Wanneer er geen sprake van klachten is na die week of een reactie van de koper überhaupt op zich laat wachten, krijgt de verkoper op de achtste dag het verkoopbedrag netjes op zijn of haar rekening gestort. 

Veel duidelijke foto’s aanleveren vereist voor Kopersbescherming

Komen er wel klachten binnen, dan beoordeelt het Online Payment Platform eerst of deze gegrond zijn. Hierom is het voor verkopers vereist om zoveel mogelijke duidelijke foto’s aan te leveren, waarop beschadigingen goed zichtbaar zijn. Is het product inderdaad beschadigd (zonder dat dit van tevoren bekend was) of wijkt het af van de advertentie? Dan stort de betaalpartner het bedrag terug op de rekening van de koper. 

Voordelig voor de verkoper is volgens Marktplaats de extra betrouwbaarheid zonder meerkosten. De vijf procent commissie die Marktplaats voor de functie vraagt, is voor rekening van de koper. 

Geen sms, e-mail of WhatsApp: alles via Marktplaats

Alleen de berichtenfunctie van Marktplaats wordt gebruikt voor de communicatie. In het aankoopoverzicht zien koper en verkoper de status van de transactie, bezorging en de prijsverdeling. Voor het Online Payment Platform moet een los account aangemaakt worden. Ook daar is de status van de betaling te vinden. Onenigheid over eventuele beschadigingen of andere klachten moeten via Online Payment Platform worden opgelost. 

Nu nog niet voor iedereen beschikbaar

Voor de komende een tot twee weken is Koperbescherming alleen beschikbaar voor een groep testgebruikers. Daarna kan iedereen er gebruik van maken. Natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk om andere betaal- en verzendmethoden te gebruiken, zonder bescherming van Marktplaats. 

Bron: RTL Nieuws