Dit kun je doen als je een nepproduct hebt gekocht
Het leek misschien al te mooi om waar te zijn: dat stuk merkkleding dat je op die net ontdekte website of op Marktplaats voor een wel heel voordelige prijs tegenkwam. Maar de maker verzekerde je nog zo ‘Ik draag het toch nooit, het verdient een tweede leven’. En nu zit je met een nepproduct van slechte kwaliteit opgescheept… Wat te doen?
Wanneer je iets koopt of bestelt, sluit je een koopovereenkomst met de verkoper. Dit betekent dat de verkoper het product moet leveren dat aan jou beloofd is. Gebeurt dit niet, zoals bij een product dat nep blijkt te zijn, dan moet een verkoper dit gratis voor jou oplossen.
Dit zijn de officiële regels wanneer je een aankoop doet bij een bedrijf, maar koop je een nepproduct over van een particulier dan blijkt dit een stuk lastiger op te lossen. Hieronder enkele tips voor wat je in dit geval het beste kunt doen.
Is dit product echt of nep?
Twijfel je of het product dat je hebt aangeschaft wel echt is? Eerder schreef Radar een artikel dat uitlegt hoe je erachter kunt komen of iets een namaakproduct is of dat het gaat om een origineel artikel.
Probeer je geld terug te krijgen
Wellicht een open deur, maar niet geschoten is altijd mis. Geef duidelijk aan bij de verkoper dat je erachter bent gekomen dat het product namaak is en niet van het echte merk is, zoals beloofd. Geef aan dat je je geld terug wilt krijgen voor de aankoop, omdat het niet aan je verwachtingen voldoet.
Verkoper in gebreke stellen middels een brief
Luistert de verkoper niet? Dan kun je de verkoper per brief in gebreke stellen. De ander moet dan alsnog de mogelijkheid krijgen om na te komen. Kan dat niet, dan is de ander in verzuim en kan de koop worden ontbonden (teruggedraaid worden).
Doe aangifte bij de politie
Is het niet meer mogelijk om met de verkoper tot een oplossing te komen, dan kun je je richten tot de politie. Wanneer je een product hebt gekocht en deze blijkt nep te zijn, is namelijk sprake van oplichting. In dit geval is het dus ook van belang dat je aangifte doet bij de politie. Hierbij is het ook altijd verstandig om bewijs mee te sturen met je aangifte.
Belangrijk is om dit altijd te doen, ook al lijkt het misschien onbenullig. Ben je namelijk opgelicht door een actieve fraudeur en er komen meer meldingen binnen, dan is het voor de politie makkelijker om deze persoon te pakken te krijgen. Wees je er overigens wel van bewust dat dit niet direct betekent dat je je geld terugkrijgt.
Stap naar de rechter
Als laatste redmiddel is het nog mogelijk om naar de rechter te stappen, al kost deze methode je helaas wel veel geld. Denk er dus goed over na of dit je daadwerkelijk iets kan opleveren, of het misschien eerder een verspilling van tijd en geld zal zijn.
Zo voorkom je de aanschaf van nepproducten
Wellicht is het al te laat, maar hierbij toch nog wat handige tips die je kunnen beschermen bij je aankoop: kijk altijd goed van wie je koopt. Wie is de wederpartij? Doe je je aankoop bij een particulier, zoals op Marktplaats, neem dan ook even een kijkje op iemands profiel. Zo kun je bijvoorbeeld zien of iemand al jarenlang actief is op een platform, of dat een account die ochtend nog is aangemaakt. Door een klein beetje onderzoek te doen naar een verkoper, kun je vaak al veel leed voorkomen!