Dit is waarom een hamburger niet bij alle McDonald's-restaurants hetzelfde kost

Een hamburger, portie friet of sundae-ijsje kost niet bij alle vestigingen van McDonald’s hetzelfde. Daar kwam een Radar-kijker achter toen ze kort na elkaar twee keer dezelfde bestelling deed, bij twee verschillende restaurants. Hoe kan het dat de prijzen verschillen? Radar neemt contact op met de fastfoodketen.
‘Ik verwacht overal dezelfde prijzen’
“Bij de McDonald’s in Drachten heb ik twee sundae caramel gekocht voor 4,20 euro”, mailde iemand naar Radar. “De week daarop waren we in Groningen en besloten we er weer twee te nemen. Tot onze schrik moesten we nu 6,30 euro betalen.”
Om zeker te weten dat ze in Groningen niet te veel betaalde, nam ze contact op met McDonalds. De klantenservice vertelde haar dat sommige restaurants worden gerund door franchisenemers, die binnen bepaalde kaders zelf de prijzen mogen bepalen. Vandaar dat de fastfoodketen geen prijzen vermeldt op de website: zo voorkomen ze verwarring als er lokaal een andere prijs wordt gehanteerd.
Toch vindt ze het gek: “Ik verwacht van een keten overal dezelfde prijzen”, gaat haar berichtje aan ons verder. “Bovendien kun je aan de buitenkant niet zien of je met een franchiser te maken hebt.”
Welke McDonald’s-vestiging is het duurst?
Bij welke McDonald’s betaal je het meest voor een frietje? Met die vraag duikt Radar Thuisbezorgd.nl op. We vergelijken alle McDonald's-restaurants waar je via deze bezorgservice kunt bestellen en zien dat de prijzen voor Franse frietjes flink uiteenlopen.
Het resultaat: bij de vestigingen in Almere en Hilversum betaal je het meest voor friet, namelijk 5,55 euro per portie. Bij McDonald’s Amsterdam Buikslotermeerplein ben je het voordeligst uit: daar kosten Franse frietjes slechts 3,25 euro.
Wat zegt McDonald’s zelf?
Een woordvoerder van McDonald’s vertelt dat het prijsverschil inderdaad grotendeels te maken heeft met hun franchiseformule. “Ruim 90 procent van de McDonald’s restaurants in Nederland worden geëxploiteerd door Franchisenemers. Dat zijn eigen, onafhankelijke ondernemers die vrij zijn om – binnen bepaalde kaders - hun eigen verkoopprijzen te bepalen.”
“McDonald’s Nederland geeft over het algemeen alleen adviesprijzen. Franchisenemers zijn vrij om daarvan af te wijken, tenzij het gaat om een maximumadviesprijs of een vast voorgeschreven prijs in het geval van een kortdurende promotie. Bij een maximumadviesprijs voor een bepaald product mogen franchisenemers dat product wel lager prijzen, maar niet hoger.”
Elke vestiging maakt eigen prijsafweging
Toch spelen er volgens de woordvoerder ook andere factoren een rol. “Bijvoorbeeld personeelskosten, energie en inkoop van ingrediënten. Elke franchisenemer maakt een eigen prijsafweging - binnen de prijskaders van McDonald’s Nederland.”