Dit is waarom je Google Maps niet op je telefoon zou moeten gebruiken

02072021 Google Maps.jpg

De strijd om onze gegevens neemt alsmaar toe. Locatiegegevens staan ​​al jaren centraal in het privacydebat. Maar volgens Zak Doffman, redacteur bij Forbes op het gebied van cyberbeveiliging, gaat dit zelfs zo ver dat je Google Maps maar beter van je telefoon kunt verwijderen. Hoe dit precies zit en waarom lees je hier!

Terwijl Google zijn privacyvoorwaarden enigszins probeert te verbeteren, is de realiteit dat het bedrijf nog steeds 's werelds grootste datagedreven reclamebureau is. 'Apple is dat niet, maar waar ga je voor: Google Maps of de kaartapp op je iPhone zelf (Kaarten/Maps)?'. Je kunt uiteraard ook een andere navigatie-app installeren. 

Reden tot bezorgdheid

Je kunt natuurlijk de toegang van bepaalde apps op je iPhone weigeren onder 'Instellingen'-> 'Privacy' -> 'Locatievoorzieningen', maar als het aankomt op kaartapps is dit niet ideaal (de app moet weten waar je je bevindt om goed te werken). Veel iPhone-gebruikers zijn dan ook gebonden aan Google Maps, want ja..het is nu eenmaal handig. Maar volgens Doffman is er 'serieuze reden tot bezorgdheid' als je Google Maps vergelijkt met het alternatief van Apple zelf.

2072021 Google Maps nieuw1.jpeg
Privacylabel van Google Maps

Google maakt een volledige tijdlijn

Het probleem is dat Google Maps alle gegevens verzamelt en die koppelt aan een persoonlijk profiel of beter gezegd, een volledige tijdlijn. Hoewel je de accountinstellingen van Google kunt bekijken en een deel van deze verzamelde gegevens kunt verwijderen, doen de meeste mensen daar geen moeite voor. Je kunt hier vinden hoe je je Google-locatiegeschiedenis kunt in- of uitschakelen of compleet kunt verwijderen.

Incognitomodus Google Maps inschakelen

Je kunt ook gebruikmaken van de incognitomodus van Google Maps. Er wordt dan in ieder geval geen persoonlijk logboek/profiel bijgehouden, dat je later weer kan wissen. Zo schakel je de incognitomodus in:

  • Open de Google Maps-app.
  • Tik op je profielplaatje rechtsboven (een letter in een gekleurd rondje).
  • Tik op 'Incognitomodus aanzetten'.
  • Bevestig je keuze.

Privémodus heeft invloed op functionaliteit

'Deze privémodus heeft echter impact op de functionaliteit', schrijft Doffman. 'Je ziet geen Woon-werkverkeer, Locatiegeschiedenis, Suggesties voor delen, Zoekgeschiedenis of voltooiing van je route. Ook zijn er beperkingen voor de 'Assistent Navigatie' (microfoontje) en zijn er geen offline kaarten beschikbaar.'

De kaartapp van Apple als alternatief?

Alhoewel Google Maps de meest populaire navigatie-app is in de App Store, kan de kaartapp van Apple zelf (Maps/kaarten) volgens Doffman een interessant alternatief zijn. 'Apple heeft een grote vernieuwing aangekondigd voor iOS 15. Het bedrijf zet zich in om 's werelds beste kaart te bouwen.'

Zo wil Apple nieuwe manieren verkennen om te navigeren. 'Gebruikers zullen aanzienlijk verbeterde details in steden ervaren voor buurten, commerciële districten, hoogteverschillen en gebouwen, nieuwe wegkleuren en labels, op maat ontworpen oriëntatiepunten en een nieuwe nachtmodus met een maanverlichte gloed.'

02072021 Maps (apple).jpeg
Privacylabel van Kaarten/Maps

Driedimensionale rijervaring

Na de update zal Maps ook een driedimensionale rijervaring in de stad bieden met nieuwe wegdetails die gebruikers helpen belangrijke details zoals afslagstroken, middenbermen, fietspaden en zebrapaden voor voetgangers beter te zien en te begrijpen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om Google Maps te blijven gebruiken, maar dan wel een deel van de gegevensverzameling uit te schakelen, zoals eerder in dit artikel is uitgelegd.

Een goedwerkende app zonder je privacy in gevaar te brengen

Maar de meest onderscheidende factor is de privacy. Waar Google Maps een volledig profiel bijhoudt om 'beter te functioneren', wordt dit niet gedaan door 'Maps' van Apple. Doffman concludeert dan ook: 'Als je je privacy op prijs stelt, moet je zorgvuldig omgaan met de apps die je installeert en de services die je gebruikt en niet altijd voor gemak kiezen.'

Welke alternatieve navigatie-apps zijn er?

Uiteraard bepaal je zelf welke app jouw voorkeur heeft, maar om het makkelijker te maken hebben we een aantal andere gratis navigatie-apps, voor zowel Android als iOS, voor je op een rijtje gezet.

Bron: Forbes

Nieuws van Radar ook op je tijdlijn? Volg ons op Instagram!