Dit is waarom je jouw matras regelmatig om moet keren

Gemiddeld brengen we bijna een derde van ons leven slapend door. Sommige mensen misschien nog wel langer. Een goed matras is daarom geen overbodige luxe. Wist je dat jij je matras langer goed houdt als je het regelmatig omkeert? Er zijn wel wat aandachtspunten waar je op moet letten: Radar zet ze op een rij.
Houdt je rug én je matras in topvorm
Elke nacht oefen je flinke druk uit op je matras. Dat doe je vooral met je schouders, je heupen en je voeten. Zeker bij matrassen met latex of traagschuim kunnen die drukplekken na verloop van tijd inzakken, waardoor er kuilen ontstaan. Daardoor ligt je matras minder lekker en kan het zelfs rugklachten veroorzaken of verergeren. Door je matras op tijd te draaien of om te keren, herstelt het oppervlak zich en blijft het lekker om erop te liggen.
Laat je matras ademen
Bovendien transpireren de meeste mensen als ze in bed liggen. Misschien niet het meest frisse idee, maar elke nacht trekt dat zweet door de lakens je matras in. Daarmee wordt het een zeer gewilde omgeving voor bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Ook hiervoor is het omkeren verstandig want zo laat je het deel waarop je hebt gelegen weer een tijdje luchten.
Extra verstandig bij allergie of astma
Het is natuurlijk voor iedereen fijn om een frisser bed te hebben, maar zeker met allergieën of astma kun je hier extra baat bij hebben. Wil je de boel nog frisser houden? Gebruik dan een matrasbeschermer, die absorbeert transpiratievocht. Ventileer je slaapkamer goed om te voorkomen dat schimmels zich in je matras nestelen.
Niet alle matrassen kun je omkeren
Hier ontstaat al snel een misverstand. Met omkeren bedoelen we dat je de matras zo ‘omflipt’ dat de kant waarop je ligt onder komt te liggen. Matrassen die helemaal symmetrisch zijn en volledig uit hetzelfde materiaal bestaan, zoals schuimmatrassen en matrassen met vering, kun je meestal zonder problemen omkeren.
Dat is anders bij matrassen met een extra ondersteunende schuimlaag, aan de bovenkant. Die kun je niet omkeren omdat de onderkant niet geschikt is om op te liggen. Zulke matrassen kun je vaak wel 180 graden draaien, zodat het hoofdeinde aan het voeteneinde komt.
Let extra op bij ergonomische matrassen, die op bepaalde plekken extra versteviging bieden. Deze zijn vaak ontworpen om in één richting te liggen, dus die zijn niet bedoeld om te draaien of te keren. Als je niet weet welk type matras je hebt, kijk dan even op het matraslabel of in de instructies van de fabrikant.
Gelijkmatige slijtage
Als je matras wel kan draaien en of keren, dan raden fabrikanten aan om dit regelmatig te doen. Vaak zeggen ze om de drie maanden keren, draaien of allebei – bijvoorbeeld bij het begin van een nieuw seizoen.
Rugklachten? Kies het juiste matras
80 procent van de Nederlanders heeft weleens last van rugklachten. Met een ‘verkeerd’ matras kunnen die klachten verergeren. Daarom adviseren experts om een matras te kiezen dat goed past bij jouw postuur én slaaphouding.
- Ben je een rugslaper? Dan is een medium stevig matras een aanrader. Het zorgt voor goede ondersteuning om te voorkomen dat je heupen te ver wegzakken.
- Ben je een zijslaper? Een zachter matras ontlast je schouders en heupen en houdt je ruggengraat recht.
- Ben je een buikslaper? Een steviger matras voorkomt dat je onderrug inzakt, waardoor je rugklachten kunt krijgen.
Ook je gewicht is relevant:
- Weeg je tot ongeveer 70 kilo, dan zorgt een zachter matras vaak voor de meest comfortabele ligging en krijg je niet zo snel kuilvorming.
- Weeg je 70 tot 90 kilo, dan biedt een medium tot stevig matras meestal de beste balans tussen comfort en ondersteuning.
- Weeg je boven die 90 kilo, dan raden experts vaak een stevig matras aan. Daarmee voorkom je dat je te diep wegzakt en houd je een gezonde slaaphouding.
Voor welk materiaal moet je gaan?
Kies het materiaal dat het beste bij je past. Elk matrasmateriaal heeft namelijk specifieke eigenschappen:
- Traagschuim past zich aan je lichaam aan en verdeelt de druk. Een aanrader voor mensen met gewrichtsproblemen.
- Koudschuim biedt goede ventilatie en veerkracht, waardoor het minder snel kuilen vormt.
- Pocketvering biedt stevige ondersteuning en goede ventilatie. Vooral geschikt als je het snel warm hebt in bed.
- Latex is natuurlijk en veerkrachtig, met een antibacteriële werking. Een goede keuze voor mensen met allergieën.
Gratis testperiode? Doen
Veel matrasleveranciers bieden een gratis proefperiode aan. Dit is belangrijk, omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan een nieuw matras te wennen. Het kan dus zeker handig zijn om daar gebruik van te maken.