Dit is waarom je nog niet optimaal gebruik kunt maken van het 5G-netwerk
5G-internet is sinds 2020 beschikbaar in Nederland. Toch kun je nog steeds niet optimaal van dit netwerk gebruikmaken, ook niet als jouw telefoon 5G ondersteunt. Radar zocht uit hoe dit kan.
Maar eerst, wat is het verschil tussen 4G en 5G?
Er zijn een aantal verschillen tussen het 4G-netwerk en het 5G-netwerk. Fernando Kuipers, hoogleraar Internet Science aan de TU Delft, legt uit wat je daar als consument van kunt merken. Het is onder meer sneller, betrouwbaarder en meer apparaten kunnen tegelijk met het netwerk verbonden zijn. “Als consument zul je het verschil tussen 4G en 5G vooral aan de snelheid merken.”
Er is nog geen volledig 5G-netwerk commercieel beschikbaar
Een netwerk is opgebouwd uit twee delen: het radio access network (dit is het deel tussen jouw telefoon en de zendmast) en het achterliggende kernnetwerk. Beide onderdelen heb je nodig om te kunnen communiceren, maar niet allebei de onderdelen worden momenteel gebruikt voor commerciële 5G-netwerken.
Er zijn namelijk twee opties waarop je 5G kunt aanbieden: stand alone en non stand alone. “Bij non stand alone maakt alleen het deel tussen jouw telefoon en de zendmast gebruik van het 5G-netwerk”, legt Kuipers uit. “Het achterliggende kernnetwerk is dan nog 4G." Je kunt dan wel merken dat je iets sneller internet hebt, maar het is nog niet volledig 5G. “Bij stand alone zijn beide onderdelen 5G, maar dit is momenteel nog niet beschikbaar voor jou als consument.”
Waarom moeten we zo lang wachten op het nieuwe netwerk?
“Voor het aanbieden van volledig 5G,worden er onder andere drie frequenties vrijgemaakt”, vertelt Kuipers. “De 700 megahertz frequentie, de 3,5 gigahertz frequentie en de 26 gigahertz frequentie. Momenteel is alleen de 700 megahertz frequentie volledig beschikbaar.”
Defensie gebruikt een van de frequenties
De 3,5 gigahertz frequentie mag in een groot deel van Nederland namelijk nog niet gebruikt worden. Dat komt door een satellietgrondstation in het Friese dorp Burum. Vanaf dit station gebruiken defensie en de inlichtingendiensten de frequentie om communicatie van vijandige landen af te luisteren. Pas later dit jaar wordt de frequentie vrijgemaakt voor het 5G-netwerk.
Veiling 3,5 gigahertz frequentie uitgesteld
De 3,5 gigahertz frequentie wordt toch niet dit jaar vrijgemaakt. De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) bevestigt aan NU.nl dat er voor het einde van dit jaar toch geen veilig van deze frequentie komt. Hierdoor duurt het nog langer voor je optimaal gebruik kunt maken van het 5G-netwerk. Een nieuwe datum voor de veilig is nog niet bekend.
Structuur van het netwerk moet aangepast worden
Bij de 26 gigahertz frequentie is het beleid nog in ontwikkeling en moet er geavanceerdere technologie ingezet worden. “De vuistregel is: hoe hoger de frequentie, hoe sneller je data kunt versturen. Maar ook: hoe minder ver de frequentie reikt”, legt Kuipers uit. Met de 26 gigahertz frequentie kun je bijvoorbeeld niet door muren heen. “De structuur van het 5G-netwerk zal dus eerst aangepast moeten worden, voordat deze optimaal kan functioneren op 26 gigahertz frequentie.”
Wat betekent dit voor jou als consument?
Voor consumenten die vooral internet gebruiken is het niet zo erg dat het 5G-netwerk nog niet helemaal is uitgerold en is het vooral wachten op de 3,5 gigahertz frequentie voor extra snelheid. “Voor specifieke industriële toepassingen die bijvoorbeeld een hoge betrouwbaarheid van de verbinding nodig hebben, is het wel belangrijk dat ze gebruik kunnen maken van een stand alone netwerk”, aldus Kuipers.
Bronnen: Fernando Kuipers