Hoe schadelijk is de straling van je telefoon?

01072021 telefoon.jpg

Slaap je vaak met je telefoon naast je of bel je geregeld met je telefoon naast je oor? Het zal je vast niet ontgaan zijn dat hier allerlei verhalen de ronde over doen. Zo zou dit slecht zijn voor je hersenen en zelfs onvruchtbaarheid of kanker veroorzaken. Hoe zit dit nu echt? Radar sprak met Kennisplatform ElektroMagnetische Velden om hierachter te komen.

De hoogste blootstelling die je van je telefoon kunt krijgen, is als je actief belt met je telefoon tegen je oor. 'Met name aan het begin van je belletje maakt je telefoon contact met de zendmast om te verbinden. Als de verbinding eenmaal tot stand is gebracht, schakelt de telefoon terug in vermogen.' Een andere factor is ook waar je precies staat. In een afgesloten ruimte, zoals een parkeergarage of auto, moet je telefoon veel harder zenden naar de zendmast.

Ook de SAR-waarde (Specific Absorption Rate) van je telefoon speelt een rol. Deze stralingswaarde is voor iedere telefoon anders, maar moet onder de 2 W/kg zijn.  

Blootstellingslimieten

Zowel zendmasten, telefoons en andere draadloze apparatuur als 3G, 4G en 5G moeten onder de blootstellingslimieten te blijven. 'Binnen deze blootstellingslimieten zijn er nog geen bewijzen voor schadelijke gezondheidseffecten gevonden.' Bij het niet gebruiken van je telefoon of enkel ontvangen van berichten, is de straling erg laag en een heel stuk beneden de blootstellingslimieten. Slapen naast je telefoon of je telefoon op standby hebben in je broekzak is dus niet schadelijk.

Geen wetenschappelijk bewijs

'Er zijn geen wetenschappelijke effecten gevonden van straling lager dan de blootstellingslimieten op zintuigen, hersenen, het zenuwstelsel, hart en bloedvaten, hormonen, het afweersysteem, de vruchtbaarheid en zwangerschap', aldus het Kennisplatform. Elektromagnetische straling van telefoons is niet-ioniserende straling dat uit zichzelf niet sterk genoeg is om molecuulverbindingen, zoals DNA in cellen waardoor kanker zou kunnen ontstaan, te verbreken.

'Het enige echt bewezen effect van deze straling is dat het warmte afgeeft. Hier zijn de blootstellingslimieten op gebaseerd. Er zit een factor 50 extra veiligheidsmarge op, zelfs al zouden bepaalde mensen gevoeliger zijn voor straling, is dit al inbegrepen in het limiet.'   

'Mogelijk kankerverwekkend'

Toch zegt het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden dat straling 'mogelijk kankerverwekkend' is bij mensen die veel telefoneren naast het oor. 'Een lange tijd geleden is er in een statistisch onderzoek in Scandinavische landen (CEFALO studie) naar voren gekomen dat mensen die veel met oude telefoons hebben gebeld, vaker twee type hersentumoren (aan de gehoorzenuw) hebben.' In verdere onderzoeken en dierproeven is dit weer niet bevestigd. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) sluit niet uit dat de aanwijzingen komen door toeval, vertekening of andere oorzaken. Er is vooralsnog dus nog geen bewijs, maar wel aanwijzingen voor waakzaamheid bij veelvuldig telefoneren.    

Wil je toch de hoeveelheid straling beperken?

Wetenschappelijk gezien is hiertoe geen reden, maar je kunt de hoeveelheid straling verminderen. 'Er worden allerlei producten gemaakt om op je telefoon te plakken of staafjes om straling te neutraliseren, maar het meeste hiervan werkt niet.' Als je toch huiverig bent, kan je de grootste klap maken door met oortjes in en korter te gaan bellen. Ook kan je je telefoon vaker zo ver mogelijk van je lichaam afhouden. 

Bron: Kennisplatform Elektromagnetische Velden