Dit kun je allemaal nog meer doen met olijfolie

olijfolie 1.jpg

In bijna elke keuken staat wel ergens een fles olijfolie. Wat lang niet iedereen weet is dat je deze olie ook goed van pas komt buiten het koken om. Radar vertelt je wat je er nog meer mee kunt doen.

Piepende deuren bestrijden

Olijfolie kan bijvoorbeeld helpen bij het smeren van piepende deuren. Giet een scheutje olijfolie op een stuk keukenrol en smeer het over alle scharnieren. Beweeg de deur daarna een paar keer zodat het lekker inwerkt. Neem de scharnieren nog wel even af met een schoon papiertje, en je kunt de deuren weer geruisloos openen en sluiten.

Stroeve ritssluiting

Hoe vervelend is een ritssluiting die steeds minder soepel open- of dichtritst? Je moet er steeds harder aan trekken, en uiteindelijk trek je hem meestal kapot. Ook hier biedt een klein beetje olijfolie vaak de oplossing. Dip een wattenstaafje in de olie en smeer het netjes over alle tandjes van de rits heen. Daarna een paar keer heen en weer ritsen en alles loopt weer helemaal soepel.

Aangekoekte gietijzeren pannen

Dit soort pannen vormen zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag, omdat de olie die je voor het koken gebruikt in de pan trekt.  Toch koekt er soms iets aan dat je niet een-twee-drie weer wegpoetst. Schoonmaken met afwasmiddel wordt meestal afgeraden, want dat verwijdert die beschermende laag.

Olijfolie kan helpen. Doe wat van deze olie in een kopje en gooi er royaal zout bij. Verspreid het mengsel door de pan en wrijf met een spons vooral over de aangekoekte stukken. Voor de beste resultaten laat je het lang intrekken. Daarna krijg je de pan meestal weer schoon met een beetje warm water. 

Houten meubelen weer laten glimmen

Geloof het of niet, maar olijfolie is ook uitstekend middel om doffe houten meubelen weer te laten blinken. Voeg een derde deel natuur- of appelazijn (of citroensap) toe aan de olie. Dep een zachte doek in dit mengsel en wrijf het over het doffe hout. Na een paar minuten veeg je de boel weer schoon met een andere zachte doek en zult je verbaasd staan over de glans van het hout.

Kauwgom verwijderen

In de kauwgom gestaan? Je krijgt dit kleverige goedje weer met olijfolie.Giet wat op een stuk keukenrol, of op een oude doek, en wrijf het flink over de kauwgom en de zool heen. Soms moet je even doorzetten, maar in de meeste gevallen zul je zien dat de kauwgom er best makkelijk afkomt.   


Bronnen: Alles over olijven, Libelle, AD