Dit zijn de verschillen tussen de Xbox Series X en PlayStation 5

17092020 Playstation (1) copy.jpg

Je hoeft niet langer te speculeren over de nieuwe features van de PlayStation 5 (PS5) die op 19 november 2020 in Europa uitkomt. Over de Xbox Series X, die we op 10 november kunnen verwachten, werd eerder al het een en ander bekendgemaakt. Radar zet de verschillen tussen deze volgende generatie spelcomputers van respectievelijk Sony en Microsoft op een rijtje.

De nieuwe generatie spelcomputers biedt onder meer mooiere graphics, een kortere laadtijd en betere kwaliteit games.

PlayStation 5: met en zonder diskdrive

De PlayStation 5 werd op 11 juni al getoond aan het grote publiek tijdens het Sony-evenement ‘The future of gaming’. Aan het einde van de presentatie werd bekendgemaakt dat er een versie komt met en een zonder diskdrive (PlayStation 5 Digital Edition). Beide versie zijn identiek qua overige hardware. 

17092020 Playstation.jpg
PlayStation 5

De PS5 staat verticaal, maar je kunt hem ook horizontaal neerzetten. De zijkanten zijn wit met daartussen een zwarte binnenkant en blauwe verlichting. Ook is er een laadstation voor twee DualSense-controllers, een hd-camera voor de console, een draadloze headset (de Pulse 3D) en een afstandsbediening.

Compatibiliteit accessoires

Voor wat betreft de compatibiliteit tussen de accessoires van de PS4 en PS5 maakte Sony bekend dat de huidige DualShock 4-controller ook op de PS5 werkt, maar dan alleen voor PS4-games. Voor PS5-games heb je de nieuwe DualSense-controller nodig. Ook krijgt de console een compleet nieuwe gebruikersinterface.

PS5 moeilijker verkrijgbaar door chipproblemen?

Bloomberg, een financieel dienstverleningsbedrijf dat gespecialiseerd is in software, media en statistische data over de financiële markten, meldde onlangs overigens dat Sony minder PlayStations kan produceren dan verwacht wegens chipproblemen (tot maart 2021). Het zou gaan om 4 miljoen consoles (van 15 naar 11 miljoen). Hierdoor kan het zijn dat de PS5 tijdelijk moeilijker verkrijgbaar is.

Xbox Series X

Microsoft toonde op 23 juli beelden van de nieuwe Xbox Series X. Er komen in 2020 vijftig geoptimaliseerde games uit voor de nieuwe Xbox. Deze games werken overigens ook gewoon op de Xbox One, maar de Xbox Series X biedt betere graphics en een betere ‘frames-per-second’ (vernieuwing van het beeld per seconde). 

17092020 xbox series x.jpeg
Xbox Series X

Prijs

De PS5 en de Xbox Series X kosten hetzelfde: 500 euro. De PS5 Digital Edition is 100 euro goedkoper (400 euro). De Xbox Series S, voor gamen in lagere resolutie, kost 300 euro.

Hardware

De processoren van de PS5 en de Xbox Series X zijn identiek. De Xbox Series X heeft 1 TB aan geheugen, terwijl de P5 825 GB aan geheugen heeft. Het gaat hier in beide gevallen om SSD-geheugen, wat inhoudt dat de laadtijden veel sneller zijn dan voorgaande generaties van de consoles. De PS5 heeft volgens Sony ondanks de kleinere opslagruimte dan de Xbox Series X wel in theorie een snellere laadtijd. De targetresolutie van beide consoles is 4K.

Exclusieve games

Op de PS5 kun je onder andere Final Fantasy XVI, een nieuwe God of War, Horizon: Forbidden West en Spider-man: Miles Morales verwachten. Op de Xbox Series X zijn dit enkele exclusives: Fabel, State of Decay 3, Forza Motorsport en Halo. Er kunnen nog altijd meer exclusives bijkomen. Voor wat betreft games is het dus een kwestie van voorkeur of je voor de ene of de andere console kiest. Veel games, zoals de nieuwste FIFA of Call of Duty, kun je overigens op beide spelcomputers verwachten.

'Backwards compatibility'

Op de PS5 kun je bijna alle huidige PS4-games spelen, inclusief PS4-games die zijn geoptimaliseerd voor PS4-Pro. Op de Xbox Series X kun je alle Xbox One-games spelen en een beperkt aantal Xbox 360- en oorspronkelijke Xbox-games.

Vooruitbestellen

Xbox Series X is dus vanaf 10 november wereldwijd verkrijgbaar. Je kunt hem vanaf 22 september vooruitbestellen. De PS5 kun je vanaf vandaag, 17 september, vooruitbestellen bij een aantal geselecteerde partijen. Vanaf 19 november is hij verkrijgbaar in Europa.