background branding

Dodelijke fietsongevallen sterk toegenomen onder 75-plussers: hoe kan dat?

185288603_l_normal_none.jpg

Van de verkeersslachtoffers in 2022 zaten 291 mensen op de fiets, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1996. Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe. Is dat te verklaren, bijvoorbeeld met de opkomst van de elektrische fiets? Radar vraagt het deskundigen.

CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen vermoedt dat het er wel mee te maken heeft, met de nadruk op vermoedt. “We kunnen zien uit de fietsverkoopcijfers dat er meer e-bikes zijn verkocht”, zegt hij tegen Radar.  Maar of de e-bike ook écht de oorzaak is van de meeste ongelukken is niet met zekerheid vast te stellen. 

“We krijgen veel data binnen: van de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en doodsoorzaakformulieren van ziekenhuizen”, legt Van Gaalen uit. “Maar wat het kenmerk is van het ongeval, dus of het een gewone fiets is of een e-bike, wordt niet altijd goed genoteerd.”

Meer kilometers

De onderzoeker ziet al langere tijd een stijging van het aantal ouderen dat in het verkeer verongelukt. Het heeft volgens hem onder meer te maken met de toegenomen mobiliteit van ouderen, een groep die kwetsbaarder is. 

Ook ziet hij dat tijdens corona mensen meer zijn gaan fietsen. “Meer tijd op de fiets geeft ook meer tijd voor een mogelijk ongeluk.”

“Infrastructuur verbeteren”

Ook de Fietsersbond heeft de cijfers van het CBS gezien. "We hadden negatieve cijfers verwacht, maar dat het zóveel meer is geworden, daar schrokken we van”, zegt een woordvoerder. Ook de bond kan niet het verband leggen met elektrische fietsen. “Wel is het zo dat een e-bike het fietsen toegankelijker maakt voor veel mensen” zegt de woordvoerder. 

Wat opvallend is aan de cijfers is de forse toename van aanrijdingen met een gemotoriseerd voertuig. Volgens de Fietsersbond kunnen die worden beperkt met een betere infrastructuur. 

Door de snelheid voor auto’s te verlagen en wegen voor fietsers te verbeteren kunnen veel ongelukken voorkomen worden. Denk bijvoorbeeld aan aflopende stoepranden, geen paaltjes op gekke plekken en bredere fietspaden.

Bron: ANP, CBS, Fiestersbond