Dokter online spreken bij verdacht huidplekje? Acht vragen over e-consulten

e-consulten.jpg

Heb je een vraag over je gezondheid? Dan kun je steeds vaker online bij de huisarts terecht, meldt het Nederlands Dagblad. Radar beantwoordt acht vragen over deze relatief nieuwe vorm van eerstelijnszorg.

Wat is een e-consult?

Bij een e-consult heb je digitaal contact met je huisarts of huisartsenpost, in plaats van een fysieke afspraak. Dat kan op verschillende manieren, zoals via chat en videobellen. 

Is dat bij mijn eigen huisarts?

Ja, dat is bij je eigen huisarts(praktijk). Steeds meer huisartsen(praktijken) bieden de mogelijkheid aan om via het internet contact te hebben. Het is vervolgens aan de praktijk of jouw vraag/aandoening zich leent voor een e-consult en – vaak afhankelijk van de drukte – hoe snel dat kan. 

Hoe vraag ik een e-consult aan?

Er zijn verschillende manieren waarop je een e-consult kan aanvragen. Bijvoorbeeld via de website van je eigen huisarts. Of initiatieven als Spreekuur.nl, mits jouw huisartsenpraktijk erbij is aangesloten. Om je vraag te kunnen stellen, moet je meestal een account aanmaken. Hiermee kan je inloggen en je vraag in een beveiligde omgeving stellen. Soms heb je een DigiD nodig om in contact te komen met je huisarts.

Hoe snel krijg je reactie?

Dat verschilt per praktijk en is afhankelijk van je vraag. Om een beeld te schetsen: volgens Spreekuur.nl is in 59 procent van de gevallen een vraag binnen een uur beantwoord. Ook zou er in alle gevallen binnen een dag reactie zijn.

Valt een e-consult onder mijn verzekering?

Een e-consult wordt vanuit de basisverzekering gedekt, is te lezen op de website van de Digitale Zorg Gids. Let op: voor een e-consult met een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog of de dermatoloog in het ziekenhuis, kunnen andere regels gelden. Vraag dit aan je zorgverzekeraar.

Met wat voor klachten kun je terecht bij een e-consult?

Er is veel te bespreken in een digitaal consult. Bijvoorbeeld de uitslag van een onderzoek, zoals een röntgenfoto. Of vragen over klachten waar je eerder al mee op het spreekuur bent geweest. 

Ook kunnen vragen over problemen met de huid, zoals eczeem en moedervlekken, online worden behandeld. Bijvoorbeeld met de hulp van de webcam of foto’s. “Als een huisarts zich zorgen maakt en/of vindt dat nader fysiek onderzoek nodig is, dan kan hij je alsnog vragen langs te komen in de praktijk", zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie tegen Radar

Met wat voor klachten niet?

Klachten die emotioneel van aard zijn of waar lichamelijk onderzoek voor nodig is, zijn niet geschikt voor een e-consult. Hetzelfde geldt voor spoedeisende klachten, zoals druk op de borst. 

Wat als je twijfelt of het spoedeisend is? Bij twijfel moet je altijd eerst bellen”, zegt de woordvoerder. “Het is dan aan de huisarts om te bepalen of iets beter via een e-consult of een fysieke afspraak kan.”

Kun je online een recept voor medicatie krijgen?

Ja, dat kan volgens de Patiëntenfederatie in veel gevallen. En voor herhaalmedicatie in elk geval.