Ibuprofen of paracetamol: wat is het verschil?

paracetamol_ibuprofen.jpg

Het wordt door de meeste artsen niet aangeraden om bij elk pijntje of elke klacht, pijnstillers als paracetamol en ibuprofen te gebruiken. Zo kan een goede nachtrust, voldoende beweging en buiten zijn vaak helpen (pijn)klachten te verminderen. 
 

Als dit toch niet voldoende blijkt, is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen paracetamol en ibuprofen zijn, zodat je het juiste medicijn kunt kiezen voor jouw specifieke pijnklachten. Belangrijk om te weten: vanwege onverwachte bijwerkingen wordt altijd aangeraden gebruik in overleg met de arts te doen.

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen is een zogeheten niet-steroïde anti-inflammatoir middel (NSAID). Vaak wordt het gebruikt om pijn te verminderen, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, spierpijn en menstruatiekrampen. Ibuprofen kan ook worden gebruikt om koorts en ontstekingen te verminderen. Het wordt altijd aangeraden om voor gebruik altijd eerst te overleggen met de huisarts. In sommige gevallen kan het gebruik namelijk gevaarlijk zijn. Een overzicht daarvan is hier te vinden: https://www.thuisarts.nl/pijn-en-pijnstillers/ik-gebruik-pijnstiller-zoals-ibuprofen-naproxen-of-diclofenac-nsaid

Wat is paracetamol?

Paracetamol is ook een pijnstiller, maar het werkt op een andere manier dan ibuprofen. In plaats van ontstekingen te verminderen, werkt paracetamol door het blokkeren van bepaalde stoffen in het lichaam die pijn veroorzaken. Het wordt vaak gebruikt om pijn te verminderen bij klachten zoals hoofdpijn, tandpijn en pijn na een operatie.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen ibuprofen en paracetamol

Beginnen bij paracetamol

Beide medicijnen zijn effectief bij het verminderen van pijn. Omdat ibuprofen zwaarder is, wordt altijd aangeraden om te beginnen met paracetamol. Toch kan ibuprofen effectiever zijn bij het verminderen van ontstekingsgerelateerde pijn, zoals spierpijn of artritis.

Pas op voor bijwerkingen

In sommige gevallen kan het gebruik van ibuprofen leiden tot maagproblemen, zoals maagzweren of bloedingen. Paracetamol heeft dit minder vaak als bijwerking, maar het kan leiden tot leverproblemen als het in hoge doses wordt ingenomen of als het gecombineerd wordt met bepaalde medicijnen of alcohol.