'Door weigering rechtsbijstand stonden slachtoffers toeslagenaffaire er alleen voor'

11:02 rechtsbijstand.jpg

Tweede Kamerleden willen duidelijkheid van het kabinet over het jarenlang weigeren van subsidie voor rechtsbijstand voor gedupeerden van de toeslagenaffaire. Slachtoffers stonden daardoor alleen in hun strijd tegen de Belastingdienst. Dat meldt RTL Nieuws.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan de toeslagenaffaire. Terugkijken: Actie bij Belastingdienst: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus.

'Ze hadden geen schijn van kans', zegt Reinier Feiner, voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland. Slachtoffers in de toeslagenaffaire werden onterecht verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Daardoor eiste de Belastingdienst, verantwoordelijk voor de uitkering van de toeslagen, geld terug van de ouders. Dat ging vaak om duizenden, soms zelfs om tienduizenden euro's. De ouders kwamen in grote problemen.

Update

Parlementaire enquête over de toeslagenaffaire

De Tweede Kamer stemt donderdag toch over een parlementaire enquête over de toeslagenaffaire en het bredere functioneren van overheidsdiensten. Het voorstel is een beetje aangepast, waardoor ook het CDA kan instemmen. Daarmee steunt een ruime meerderheid het voorstel om het overheidsschandaal uitgebreider te onderzoeken. De parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat het parlement heeft. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden en kan informatie opeisen van ministeries. Ook kunnen ambtenaren, politici en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. Dit gebeurde al tijdens de parlementaire ondervraging naar het toeslagenschandaal, maar voor zo'n enquête krijgt de commissie langer de tijd. Daardoor kan het onderwerp beter worden uitgezocht.

Geen gesubsidieerde advocaat bij juridisch conflict met Belastingdienst

Zij klopten voor hulp aan bij het juridisch loket met gesubsidieerde advocaten, maar hun verzoeken werden afgewezen. Die advocaten kregen geen vergoeding voor het helpen van mensen met juridische conflicten met de Belastingdienst.

Bron: RTL Nieuws