Doorgefokte raskatten - reactie NVWA en Ministerie LNV

reactie-lnv-nvwa-780.jpg

Hieronder lees je de reactie van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op de uitzending van Radar over doorgefokte raskatten (04-12-2017).

'"Fokkers moeten voorkomen dat er dieren worden geboren met erfelijke of schadelijke raskenmerken. Er worden criteria uitgewerkt waarop dit gecontroleerd kan worden. De consument moet zich goed laten informeren voordat ze een raskat aanschaffen."

Raskatten kunnen lijden aan erfelijke ziekten of schadelijke raskenmerken. De grootste verantwoordelijkheid voor het fokken van een gezond dier ligt bij de fokker. Daarnaast is het van belang dat een potentiële koper van een raskat zich goed informeert over de gezondheidsproblemen die bij deze dieren kunnen spelen. De potentiële koper heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. In de wet (art 3.4 Besluit houders van dieren) staan regels omtrent het fokken met gezelschapsdieren. Voorkomen moet worden dat er dieren op de wereld komen met ernstige gebreken. De NVWA en de Landelijke Inspectie Dienst (LID) zijn de toezichthouders. In de praktijk blijkt dat het lastig is om juridisch aan te tonen of een fokker er alles aan heeft gedaan om te voorkomen een dier te fokken zonder erfelijke afwijkingen of schadelijke raskenmerken. In overleg met diverse partijen waaronder Dier & Recht worden daarom nu criteria ontwikkeld waarmee de NVWA en de LID eenvoudiger kunnen aantonen of de fokkers voldoen aan de wet. Deze criteria worden eerst getoetst bij de hondenfokkers en daarna uitgebreid naar de kattenfokkers.

 

Ook ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de consument. Bij de aanschaf van een raskat moet de nieuwe eigenaar zich eerst goed laten informeren over de gezondheidsproblemen van het desbetreffende ras. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een dierenarts of het raadplegen van  de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) waarop veel praktische informatie staat voor (toekomstige) katteneigenaren zie: https://www.licg.nl/katten/overzicht-erfelijke-aandoeningen-bij-katten/. Voordat een dier wordt aangeschaft kan een toekomstige eigenaar zien welke raskatten welke erfelijke ziekten kunnen hebben, zodat een goede afweging gemaakt kan worden bij de aanschaf van een raskat. Kopers kunnen in sommige gevallen naar de rechter stappen voor een vergoeding van de dierenartskosten.