'Schattige' raskatten met ernstige afwijkingen

Raskatten lijken misschien schattig met hun platte neusje, korte poten of gevouwen oren. De beestjes hebben alleen behoorlijk veel last van die uiterlijke kenmerken. Sinds 1 juli 2014 is het verboden om te fokken met gezelschapsdieren als het welzijn en de gezondheid van de dieren wordt benadeeld. Toch gebeurt dat nog steeds.

Volgens dierenarts Frieke Haffmans en Hans Baaij, directeur van Dier & Recht, hebben verschillende raskatten duidelijk last van hun uiterlijke kenmerken. Neem bijvoorbeeld de Pers. Die heeft een extreem korte snuit, waardoor hij te maken krijgt met benauwdheid, oogklachten en gebitsproblemen.

Designerkatten

Haffmans en Baaij vertellen in de uitzending dat ze zien dat er steeds vaker verschillende handicaps worden gecombineerd in zogenoemde 'designerkatten'. Een voorbeeld hiervan is de Bambino Sphynx. Dit dier heeft de korte poten van de Munchkin en de kaalheid van de Sphynx. Hierdoor is het dier kwetsbaar voor rugproblemen en mist hij zijn snorharen die essentieel zijn voor de waarneming.

Radar gaat langs bij verschillende fokkers van deze dieren. Wat blijkt? Vaak worden deze kenmerken niet als probleem gezien.

Verplichte registratie en sterilisatie

In de studio zit William Moorlag, woordvoerder Dierenwelzijn van de Partij van de Arbeid. Hij is geschrokken van de omvang van het probleem in de raskattenfokkerij. Hij wil dat de overheid snel maatregelen neemt. Hij stelt voor dat alleen nog geregistreerde fokkers dieren voor de verkoop mogen aanbieden.

Caring Vets, een groep onafhankelijke dierenartsen die zich uitspreekt over structurele schendingen van dierenwelzijn, riep vorige week in een statement op om de wet fokken dieren te handhaven. Namens Caring Vets zit dierenarts Piet Hellemans aan tafel. Hij stelt voor om dieren met een extreem platte snuit, die de kittens niet op natuurlijke wijze kunnen werpen, verplicht te steriliseren. Ze kunnen de beestjes niet meer voor de fok gebruikt worden.  

'Moeilijk te handhaven'

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten in een reactie weten dat de wet moeilijk te handhaven is:  'In de praktijk blijkt dat het lastig is om juridisch aan te tonen of een fokker er alles aan heeft gedaan om te voorkomen een dier te fokken zonder erfelijke afwijkingen of schadelijke raskenmerken. In overleg met diverse partijen waaronder Dier & Recht worden daarom nu criteria ontwikkeld waarmee de NVWA en de LID eenvoudiger kunnen aantonen of de fokkers voldoen aan de wet. Deze criteria worden eerst getoetst bij de hondenfokkers en daarna uitgebreid naar de kattenfokkers'.Lees hier de volledige reactie van het ministerie

De beroepsorganisatie van dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD) kwam afgelopen week ook met een statement met betrekking met dieren met een zeer korte snuit.

Wat kun je doen?

Ben je zelf van plan om een kat aan te schaffen? Laat je dan goed voorlichten door bijvoorbeeld je dierenarts of vraag informatie op bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)

Dier & Recht start een petitie om het fokken met 'designerkatten' zoals de Bambino Sphynx te verbieden. Wil jij dat er niet meer met deze dieren gefokt wordt? Teken dan de petitie.

Forumreacties

8
  • Door Radar

Platte snuitjes korte pootjes: een paar kenmerken van doorgefokte raskatten waaraan je kunt zien dat ze lichamelijk niet in orde zijn. Hoewel sinds 2014 in de wet staat dat het verboden is om mismaakte dieren te fokken, gebeurt het nog steeds. Radar legt vast hoe de raskatten worden verkocht en hoe makkelijk er gedacht wordt over de lichamelijk beperkingen van het dier. Wat moet er gebeuren om op te treden tegen het doorfokken van dieren met erfelijke aandoeningen? Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/04-12-2017/ Maandag 4 december in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Not logged in

Wat moet er gebeuren om op te treden tegen het doorfokken van dieren met erfelijke aandoeningen? Hetzelfde als bij de doorfok en broodfok bij honden. Mensen moeten eens hun verstand gaan gebruiken en dergelijke dieren niet meer kopen. Dan houdt de handel vanzelf op. Zolang er vraag naar is, zal er aanbod zijn.

  • Door assantar

Ik denk dat je als consument ook selectief kunt zijn in waar je bijv. een Pers vandaan haalt. Er zijn best fokkers die katten fokken met fatsoenlijke neuzen. Alleen worden deze "uitgekakt" door de rasverenigingen. Rasverenigingen horen het beste met hun dieren voor te hebben en dus dieren te fokken die normaal gezond oud kunnen worden.