Draadloze oordopjestest: werken duurdere beter dan budgetversies?

Draadloze oordopjes worden steeds populairder en de nieuwste modellen hebben vaak een noise-cancelling functie. Er zijn flinke prijsverschillen tussen verschillende modellen. Werken de duurdere earbuds beter dan de budgetversies? En hoe is de geluidskwaliteit? Radar test zes verschillende draadloze oordoppen (tussen de 80 en 280 euro) van de merken: JBL, Samsung, Apple, Jabra, Sony en Huawei. Alle oortjes hebben noise-cancelling.

De test wordt uitgevoerd door drie deskundigen. Bram van Dijk is techjournalist bij Bright en heeft vooral gelet op de kwaliteit van noise-cancelling. Tessa Rose Jackson (producer en muzikant) en Fernando Halman (radio-dj) letten vooral op de geluidskwaliteit van de draadloze oordoppen. Het comfort van de earbuds is door alle deskundigen getest. De merken zijn afgeplakt.

De test

We testen zes verschillende oordopjes in verschillende prijsklassen, allemaal met actieve noise-cancelling:

  • JBL (Club Pro+): 145 euro
  • Samsung (Galaxy Buds Live): 89 euro
  • Apple (AirPods Pro): 209,95 euro
  • Jabra (Elite 85t): 173,95 euro
  • Sony (WF-1000XM4): 279 euro
  • Huawei (Freebuds 4i): 79 euro

Wat is noise-cancelling?

Er zijn twee soorten noise-cancelling, passieve en actieve noise cancelling. Passieve noise-cancelling hebben bijna alle oordoppen, dat komt doordat de oordop de gehoorgang afsluit. Op deze manier worden bijgeluiden deels tegengehouden.

Van Dijk: 'Actieve noise-cancelling is dat de oordoppen microfoons hebben aan de buitenkant die luisteren naar het geluid in de omgeving, waarna er een soort van tegengeluid in je oor wordt gegeven om dat geluid weer weg te filteren.' Dit werkt vooral goed als het monotone geluiden zijn.

De kwaliteit van de noise-cancelling functie is getest op twee manieren. Van Dijk en Halman hebben deze functie getest door een stofzuiger aan te zetten. De stofzuiger fungeert dan als een vliegtuigsimulator. Jackson luistert naar een audiofragment waarin de ruis van een vliegtuig te horen is.

Uitslag

De draadloze oordopjes van Samsung eindigen op de laatste plek met een 5,8. Vooral de bediening is lastig en het geluid is niet fantastisch. JBL krijgt een iets hoger eindcijfer, namelijk een 6,2. Ook deze oordoppen zijn niet heel gebruiksvriendelijk en het geluid wordt als dun bevonden. De duurste oordoppen, die van Sony, krijgen hetzelfde eindcijfer als de goedkoopste oordoppen, die van Huawei. Beide hebben een 7,4 als eindcijfer, maar er zit een prijsverschil van 200 euro tussen. Jabra eindigt op een tweede plek met een 7,8 en komt daarmee dicht in de buurt van de nummer 1. De winnaar van de test zijn de oordoppen van Apple, met een 8 als eindcijfer. 

  1. Apple
  2. Jabra
  3. Sony en Huawei
  4. JBL
  5. Samsung

Gebruik je draadloze oordopjes? Dit moet je weten om gehoorschade te voorkomen

Gebruik van app

De oordoppen zijn op de redactie al ingesteld en gekoppeld aan een smartphone. Voor de oordopjes van Samsung en Jabra was het noodzakelijk om een app te downloaden, voordat je verbinding kan maken met de earbuds. Bij Samsung kost dit enige moeite, vooral als je het vergelijkt met hoe snel het koppelen gaat bij de oordoppen van Apple. Alle merken beschikken over een app voor de oordoppen waarin je de instellingen kan aanpassen. Hiermee is het mogelijk om de oortjes te personaliseren, zodat ze voor jou het beste klinken.

Toelichting per product

Benieuwd naar de verdere functies, de geluidskwaliteit en noise-cancelling? Je kunt hier lezen hoe het zit per merk:

JBL

Bij de oordopjes van JBL was vooral de bediening een obstakel. Van Dijk en Halman hebben moeite met het inschakelen van verschillende functies, doordat de earbuds slecht reageert op aanraking. De geluidskwaliteit is verschillend ervaren door de testers. Jackson en van Dijk vinden de muziek goed klinken, maar Halman ervaart het geluid als erg dun. Over de noise-cancelling is Jackson het meest te spreken: 'Ja, het werkt wel. Ik hoor nog steeds de lage tonen, maar minder het felle.' Zowel Halman als van Dijk zijn minder enthousiast over de noise-cancelling, zij horen nauwelijks verschil.

JBL heeft op de test gereageerd en denkt dat het afplakken van het merk een verklaring kan zijn voor de moeizame bediening. Je kunt de volledige reactie hier lezen.

00 08112021 JBL.png
De draadloze oordopjes van JBL

Samsung

Wat gelijk opvalt bij Samsung is de vorm. Van Dijk: 'Ik vind de vorm wel heel koddig, echt een soort boontje wat je in je oor kan doen.' Ook bij deze oordopjes is de bediening niet makkelijk. Halman is erg te spreken over de geluidskwaliteit, hij vindt dat er een goede bas in zat en 'meer ronding'.

Jackson schrikt van de kwaliteit: 'Heel dun, echt heel dun. Het is alsof er geen bas, maar ook geen midden frequenties in zitten. Het is een beetje zoals het geluid van je telefoon.' Over de noise-cancelling zijn de deskundigen het eens. Ze ondervinden allemaal nauwelijks verschil. Van Dijk: 'Dit doet echter bijzonder weinig deze deze oortjes, op ruisonderdrukking gebied.' Doordat de earbuds van Samsung geen siliconen in-ear doppen hebben, wordt de gehoorgang niet afgesloten.

00 081102021 samsung.png
De oortjes van Samsung

Apple AirPods

Over de AirPods van Apple zijn de deskundige allemaal enthousiast. Het geluid klinkt vol en de lagen in de muziek zijn goed te horen. Ook de bediening is makkelijk, zo vindt Jackson vooral het knijpen in de steeltjes een stuk makkelijker dan tikken.

De noise-cancelling functie werkt ook goed. Van Dijk: 'Ik hoor dus ook nu pas dat we in een ruimte zitten die aan ventilatie rondgaat. Als je er op let, hoor je dus een suis. Met de ruisonderdrukking aan is die suis helemaal weg.' Over het comfort is Jackson minder te spreken. 'Ik krijg zelf van dit soort oordopjes na een tijdje een beurs plekje in mijn oorschelp. Gewoon omdat het drukt op een bepaalde manier.'

00 081102021 APPLE.png
Apple AirPods

Jabra

Het grootste nadeel van deze oordoppen is dat er een knop op de oortjes ingedrukt moet worden om deze te bedienen. Hiermee druk je de earbuds ook dieper de gehoorgang in. Wel kan het volume op de oordopjes aangepast worden, deze functie hebben veel oordoppen op de markt niet. Halman ervaart het geluid als 'stoffig'. Jackson deelt deze mening. 'Het is iets minder sprankelend dan de vorige oordoppen.' De noise-cancelling filtert de hoge tonen weg, maar het diepe monotone geluid blijft.

00 JABRA 081102021 final (1).png
De draadloze oordopjes van Jabra

Sony

Ook bij de Sony kan het volume aangepast worden op de earbuds, maar van Dijk vindt de bediening van de Sony oordoppen frustrerend. 'Om het volume aan te passen, moet ik dus nu rechts ingedrukt houden. Maar dan lijkt het alsof ik alleen maar één keer tik en dat stopt die weer.'

Over de geluidskwaliteit is Halman wel te spreken. 'De fabrikant heeft echt nagedacht om het geluid meer body te geven.' Jackson was eerder teleurgesteld, zij vindt de oordopjes blikkerig klinken. De noise-cancelling van deze oortjes werkt erg goed. Het geluid van de stofzuiger wordt bijna helemaal weggefilterd.

Sony heeft gereageerd op de uitzending. Je kunt de reactie hier lezen.

00 081102021 SONY.png
De earbuds van Sony

Huawei

Bij de oordopjes van Huawei moet er vaak getikt worden om een functie in te schakelen. Om een nummer op pauze te zetten, moet er twee of drie keer getikt worden. Het geluid krijgt een gemiddelde beoordeling. Jackson: 'Het klinkt iets minder luxueus. Dit is gewoon een prima representatie van het nummer.' De noise-cancelling functie werkt minder goed dan bij andere earbuds. Het filtert wel een deel het geluid weg, maar je blijft bijvoorbeeld de stofzuiger wel horen.

00 HUAWEI 08112021.png
De oortjes van Huawei

Comfort

De comfort van de oordoppen is erg persoonlijk. Doordat iedereen een andere oorschelp heeft, zitten de oordoppen ook verschillend per persoon. De JBL zat erg diep in de gehoorgang, waardoor het al snel irriteerde. De in-ears van Sony zijn van schuimrubber, waardoor ze iets stugger in het oor zitten. Doordat de meerderheid van de oordoppen redelijk groot zijn, voelen ze minder stabiel aan in het oor.

Het is overigens goed om te weten dat de oordopjes gebruikt kunnen worden met een Apple- of Android-toestel

Noise-cancelling koptelefoons

Radar heeft in het verleden ook noise-cancelling koptelefoons getest. Benieuwd naar de uitslag? Je kunt de uitzending hier terugkijken:

De beste noise-cancelling koptelefoon?