Tips om je oren in orde te houden

Als je op de goede manier omgaat met je oren, kun je gehoorschade en ook irritatie of ontstekingen in je oor voorkomen. KNO-arts Maarten Majoor van ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een paar tips.

Laat oorsmeer zitten

'Oorsmeer is goed voor je oor, dus je moet het er niet uit halen', benadrukt de KNO-arts, 'Het houdt je gehoorgang en je trommelvlies gesmeerd.' Oorsmeer houdt ook bacteriën buiten de deur. Als mensen met een wattenstaafje of water en zeep hun gehoorgang schoonmaken levert dat problemen op: de huid van de gehoorgang droogt uit, gaat schilveren en jeuken en wordt gevoelig voor infecties. Het wattenstaafje duwt vaak ook het oorsmeer steeds verder naar binnen en dat kan een dof gehoor opleveren. Alleen de oorschelp schoonmaken is genoeg, laat het oorsmeer in de gehoorgang met rust.

Kijk uit met lawaai

Mensen die in lawaaiige omgevingen werken, moeten hun oren goed beschermen. Doen ze dat niet, dan is er kans op gehoorschade. Dat is niet alleen het geval in de bouw waar veel harde geluiden zijn, maar ook bijvoorbeeld in een symfonieorkest. De musici kunnen tijdens repetities en concerten urenlang in 80 decibel zitten, en dat is schadelijk voor hun gehoor.

Ook gewoon thuis lang en vaak luisteren naar harde muziek door een koptelefoon is schadelijk. 'Anderhalf miljoen Nederlanders hebben gehoorschade', zegt KNO-arts Maarten Majoor daarover. Haarcellen in het binnenoor zijn dan beschadigd. Die haarcellen zijn belangrijk. Die gaan bewegen door het geluid dat in het oor komt en sturen dan elektrische signalen naar de hersenen.

Demonstratie van hoe haarcellen op muziek reageren

Draag oordopjes

Ga niet zonder gehoorbescherming naar een rockconcert. Een bezoek aan een concert of danceparty kan oorsuizen en zelfs pijn in de oren opleveren. In dat geval was het geluid te hard, waarschijnlijk 110 decibel. Gehoorbescherming kan bestaan uit oordopjes, die filteren een deel van het geluid. Bij het doe-het-zelven of in de bouw zijn oorkappen heel goed om harde geluiden te dempen. En een koptelefoon met ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je muziek kan luisteren in een lawaaiige omgeving zonder dat je de volumeknop hoog hoeft te zetten.

20191214_gehoor.png
Gehoorschade bij verschillende volumes

Goed en slecht horen

Slecht horen is een veel gehoorde klacht in de spreekkamer van KNO-arts Maarten Majoor. Er kunnen veel oorzaken zijn: infectieziektes, beschadiging van het trommelvlies, ouderdom en gehoorschade door blootstelling aan te hard en veel geluid.

Door gehoorschade kan er ook tinnitus ontstaan. Mensen die dat hebben, horen de hele tijd of bij vlagen een ruis of  een piep, hoog of laag, hard of zacht. Dat geluid komt niet van buiten, maar wordt gemaakt in hun hersenen. Er is weinig tegen te doen, maar er bestaan gehoorapparaten die een bepaalde frequentie laten horen in het oor van de patient waardoor de tinnitustoon niet meer gehoord wordt.

Meer over